Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kako zaspati u samo 60 sekundi

san

Zdrav san jedan je od ključnih preduvjeta tjelesnog i mentalnog zdravlja. Današnji tempo života, međutim, vrlo često uzrokuje nedostatak sna ili poremećaje spavanja.

Nesanica je problem koji pogađa veliki broj osoba a definira se kao pomanjkanje sna, loša kvaliteta spavanja ili san koji organizmu ne donosi odmor. Njene su posljedice daleko ozbiljnije no što se misli. Nesanica uzrokuje opadanje kvalitete života na svim razinama – smanjuje učinkovitost, stvara umor i smanjuje razinu energije, ruši raspoloženje, koncentraciju i sposobnost pamćenja.

Kad čovjeku nedostaje sna, čovjek nije kreativan i tada teško uči a dosta lakše obolijeva.
 
Dr. Andrwe Weil, koji je obučen na čuvenom Harvardu, misli da je pronašao rješenje za ovaj problem. Izumio je jednostavnu tehniku 4-7-8, koja bi vam trebala pomoći da zaspite za samo jedan minut.

Evo koraka koje treba uraditi:

1) Duboko udišite 4 sekunde
2) Zadržite zrak 7 sekundi
3) Polako izdišite 8 sekundi
4) Ponovite ovo 3 puta (što zahtijeva 57 sekundi)
5) Trebali biste se osjećati nevjerojatno pospani.

Kako i na koji način ovo funkcionira?

Osam sekundi zadržavanja zraka je važan dio jer omogućava oksigenu koji je napunio pluća dubokim disanjem da cirkulira. To opušta tijelo, a fokusiranje misli na disanje oslobađa vas stresa i frustracije.
K medicina poremećaje spavanja u većini slučajeva liječi medikamentima. Oni, međutim, imaju svoje posljedice u obliku neželjenih popratnih pojava, ovisnosti i porasta tolerancije na lijekove. Medicina priznaje da terapija lijekovima ne rješava psihološke aspekte nesanice – oni se mogu riješiti tek edukacijom i izravnim pristupom samom uzroku nesanice