Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet05282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Nagrađen brod iz Bihaća

medalja

Na izložbi inovacija u Stockholmu, koja je održana u povodu 125 godina djelovanja Švedskog udruženja inovatora, najstarijeg na svijetu, zlatnu medalju dobio je Ljubomir Samardžija iz Bihaća za inovaciju „Brod za prikupljanje i reciklažu plastičnih otpadaka i nafte sa vodenih površina“.

Kako je priopćeno iz Udruge inovatora Bosne i Hercegovine, Samardžijina je medalja jedna od samo tri zlatne medalje koje su dodijeljene u konkurenciji oko 200 izloženih inovacija iz 18 zemalja, s četiri kontinenta.

Dodijeljeno je ukupno 40 medalja i je jedna od njih, srebrna, pripala bh. je bh udruženju u konkurenciji uređenja štandova, a Samardžijin brod nagradilo je i Udruženje inovatora Tajvana.

S druge strane, organizacijski odbor „Četvrtog međunarodnog srednjeistočnog salona inovacija“, koji se održava od 21 do 24. studenog u Kuvajtu, odabrao je četiri inovacije bh inovatora čiji su autori kao nagradu dobili - plaćen put i boravak u Kuvajtu.

Među njima je i "Samardžijin brod", a pozvani su i dr. tehničkih nauka Fikret Alić iz Tuzle, autor inovacije „Visokobrzinski obrtni grijač za bojlere“, Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za "Mehanizam za automatsko otklanjanje dlačica iz aparata za brijanje“ kao i Muhamed Semiz iz Sarajeva za inovaciju „Građevina visoka 100 km!“, priopćeno je iz Udruženja inovatora BiH.

 

Preuzeto s: Bitno.ba