Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon08032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Najsigurniji reaktor na svijetu

nuklerani_reaktor

OLKILUOTO - Finska gradi nuklearni reaktor koji bi trebao biti najsigurniji na svijetu, a njegovi graditelji posebnu pozornost posvećuju pitanjima sigurnosti usljed prirodnih fenomena, objavljeno je u nedjelju, prenosi Hina.

Oko 5.000 radnika radi na izgradnji nuklearne elektrane u Olkilutou (na slici) na zapadu Finske, a nakon tragedije u Fukushimi Finci ističu da je reaktor OL3 koji grade najsigurniji na svijetu.

Nakon potresa i tsunamija u Japanu koji su izazvali katastrofu u Fukushimi u ožujku, izgradnji tog prvog reaktora trećeg naraštaja pridaje se posebna pozornost.

- Fukushima je potaknula važna pitanja, otkriva dužnosnik odjela za analizu rizika Finskih vlasti za nuklearnu sigurnost (Stuk) Jorma Sandberg, koji upozorava da se ta pitanja ponajprije tiču prirodnih fenomena.

Na otoku Olkiluotu, u sjevernom dijelu Baltičkog mora, približno 320.000 tona betona i brda čelika (pet puta težina Eiffelova tornja) pomalo poprimaju oblik onoga što će biti najmoderniji nuklearni reaktor na svijetu, tvrdi TVO, energetska tvrtka koja će ga eksploatirati.

Novi tip reaktora znači i korištenje najmodernijeg sustava koji još, međutim, nikada nije korišten, priznaje Sandberg.

Reaktor je prvotno trebao biti pušten u rad 2009., ali TVO sad predviđa da će biti priključen na mrežou 2013. godine.

GIP