Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Trojanac u Hrvatskoj "muze" novce

gvu virus

U posljednjih nekoliko dana učestali su pozivi građana MUP-u da su platili 500 kuna i da mole da im se otključa računalo jer je isteklo 72 sata i da nisu radili nikakve kriminalne radnje, a pozivajući se na to da su dobili poruku od Ministarstva unutarnjih poslova.

 Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava. U ovom slučaju radi se o trojan virusu tzv. 'GVU Trojan' koji radi 'otmicu' računala - priopćili su iz MUP-a.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registryju i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Isti ili sličan virus pojavio se u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji.
 

Upute za jedan od načina uklanjanja virusa ili potražite pomoć informatičkog stručnjaka.

- Pokrenuti računalo u Safe modu

- Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama "Safe mode with Networking" te pritisnuti ENTER

- Logirati se na računalo
       
- Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala.
       
Po završetku ponovno pokrenuti računalo
 
 PRESS GIP-a