Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Pomoću kuhinjske soli proširili kapacitet hard diska

kuhinjska so

Znanstvenici iz Singapura otkrili su način da prošire kapacitet skladištenja podataka na hard disk i do šest puta više nego sad i to koristeći kuhinjsku sol. Singapurski Institut za znanost, tehnologiju i istraživanje u suradnji sa Sveučilištem u Singapuru i Data Storage Institututom objavili su ovo otkriće, prenosi FoNet.

Iz Instituta su objavili da su razvili proces koji može povećati gustoću snimanja podataka na hard disk i do 3,3 terabita po sekundi, što je šest puta više nego dosadašnja gustoća snimanja.

- Ovo znači da hard diskovi koji danas sadrže jedan terabit memorije mogu sadržavati šest koristeći novu tehnologiju, navodi se u priopćenju.

Znanstvenici su uspjeli povećati kapacitet skladištenja podataka i uporedili to s pakiranjem odjeće u kofer. Bitovi su upakirani tako da ne postoji prostor između njih.

Ovaj način pakiranja podataka omogućen je upotrebom kuhinjske soli jer je sol omogućila bolju vidljivost obrisa bitova i automatski njihovo efikasnije pakiranje.

- Sol nam daje veći kontrast. Sada su nam vidljive fine linije koje bi inače bez soli bile zamagljene, rekao je znanstvenik Joel Young.

On je predvidio da će pakiranje bitova uz pomoć soli biti prihvaćeno u računalnoj industriji do 2016. godine, kada sadašnjim tehnikama ponestane goriva i poraste potreba za alternativnim metodama.

 

Preuzeto s: Bitno.ba