Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Što kupiti laptop ili desktop?

desktop_ili_laptop


Pročitajte upute koje će vam pomoći da lakše odlučite što kupiti laptop ili dekstop računalo. Jedna od čestih dilema pri kupnji novog kompjutera jest "da li kupiti laptop ili desktop računalo"? Ono što svakako pomaže u odlučivanju pri kupnji jeste sagledavanje prednosti i mana obje platforme.

Konačne odluke za kupovinu "laptop ili desktop" računala sadrže mnogo pitanja i odgovora stoga ćemo vam svojim savjetom pomoći da olakšate odluku što je pravi izbor za vas.

Osvrt na povijest

Industrija osobnih računala krenula je sa desktop računalima. Postoje razne definicije i varijante ovih računala, ali se oni zapravo odlikuju kućištem koje je odvojeno od monitora. Od samog nastanka do danas oni su zadržali takvu formu i danas se skoro ništa ne razlikuju od prvih modela.

Proizvodnja laptopa počinje sredinom osamdesetih godina, ali oni nisu ušli u masovnu proizvodnju sve do sredine devedesetih godina. Cilj proizvodnje laptopa bio je da spoji kućište i monitor u jedan uređaj i da on bude dovoljno lagan da može svatko da ga nosi sa sobom. I ako su prvi laptopi bili slobodno možemo reći malo čudni, ubrzo su postali lagani, korisni i veoma dopadljivi.

Desktop računala su uvijek bili predvodnici u novim tehnologijama jer se sve nove tehnologije prvo ugrađuju u desktop sustave. Laptop je uvijek smatran kao mlađi brat desktopa iako je pogodan za nošenje to sve ima svoju cijenu u vidu slabijih performansi, manje funkcionalnosti kao i mogućnost kraćeg korištenja zbog ograničavajućeg faktora baterije.

Nedostaci laptopa su danas dosta manje izraženi nego što je to nekada bio slučaj. Današnji modeli također imaju veoma dobre karakteristike, a neki modeli čak mogu konkurirati i najbržim desktop računalima.

Što se upotrebljivosti tiče laptop je ograničen na prevlačenje prsta preko track pada kako bi simulirao miša, ali naravno uvijek možete priključiti i standardnu tipkovnicu i miša ili neki drugi uređaj i koristiti ga kao desktop računalo. Iako je kvaliteta baterija, pa samim tim i vrijeme za rad produženo, ovo će uvijek biti realni nedostatak bar kada pričamo o uporabi izvan kuće.

Prednosti prijenosnih računala

Prijenosnici su veoma pogodni za korištenje. Možete raditi na njima što god želite, kad god želite i gdje god želite. Iako se hardver razlikuje, softver je isti kao i za desktop. Zadnjih godina računala doživljavaju pravi tehnološki bum tako da na njima možete raditi isto što i na desktopu: pisanje tekstova, surfanje internetom, editovanje fotografija i videa kao i gledanje DVD-a. Što je najbolje u svemu sve te mogućnosti dobiti u uređaju koji je veličine rokovnika koji možete bez mnogo problema nositi u ruksaku ili tačni. Glavnai adut kupiti laptop jeste upravo mobilnost i lakoća uporabe, a što se tiče softvera, kao što smo već rekli, nema gotovo nikakve razlike.

Prednosti desktop računara

Kao što već znamo prva osobna računala su bila upravo desktop računala. Kućište stolnih računala je tipičnog četvrtastog izgleda i rijetko kad se prenose jer su ogromni, teški i s velikim brojem priključnih kablova, te jednom postavljeni na zgodno mjesto obično tu i završavaju svoj radni vijek. Kućište je mjesto gdje se odvijaju svi procesi i operacije, kao i povezivanje svih ulaznih i izlaznih uređaja, dok je monitor neophodan kako bi prikazao sve to krajnjem korisniku.

Desktop računala prednjače kada je u pitanju primjena novih tehnologija. Ovo je i jedna od njihovih prednosti, jer čim se pojavi nova tehnologija velike su šanse da novi modeli desktop kompjutera već imaju ugrađenu tehnologiju u njima. Oni su također dobri kada se gleda omjer cijene i performansi koje dobijete tj.. za vrlo malo novca možete dobiti odličano računalo.

Kupnja novog računala, bilo prijenosnika ili desktopa, uvijek je teška odluka. Ono što je potrebno imati na umu jest da obje varijante računala koriste isti softver tako da je glavna dilema da li želite biti mobilni ili imati nešto bolje performanse vašeg računala.

Da li želite igrati najnovije igrice, te gledati fotografije i video na svom novom računalu? Ili pak želite sjediti na ležaju i čitati mailove, surfati internetom i gledati TV?

Odgovori na ovakva pitanja vam olakšavaju odabir pravog računala koji će najbolje zadovoljiti vaše potrebe.

Ako tragate za računalom kojeg možete lako ponijeti i ako vam nisu potrebne najbolje performanse koje postoje onda je izbor svakako laptop jer je prava stvar za vas.

U suprotnom desktop je bolje rješenje za nekog tko traži jeftinije računalo ili pak želi računalo sa najboljim performansama na tržištu.

Laptop je bolje rješenje za vas ako:
Živite u manjem stambenom prostoru -
Nerviraju vas kablovi na sve strane koje vire iz vašeg desktop računala
Ako želite nositi svoje računalo kako po stanu tako i van njega
Previše volite računalo da biste otišli van bez njega

Desktop je bolje rješenje za vas ako:
Želite platiti manje, a da dobijete bolje performanse
Ne namjeravate ga nosite bilo gdje, ili pak i ako želite (posebno gejmeri) onda vam ne smeta da se maltretirate sa pakiranjem svaki put kada to poželite.
Sviđa vam se ideja da ga možete nadograditi po povoljnoj cijeni
Ako tragate za izuzetno brzim računalom koji će odgovoriti na izazove vaših zahtjevnih programa kao i ako ste ovisnik od multimedije (npr. obožavate da igrate igrice)

Za GIP priredio Mišo Perak