Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Prva klinika za mlade ovisnike o tehnologiji

Djeca koja pokazuju znakove ovisnosti o video igricama, Internetu i mobitelima moći će dobiti stručnu pomoć u prvoj specijaliziranoj poliklinici posvećenoj ovisnicima o modernim tehnologijama. Poliklinika je prvenstveno namijenjena mladima, a poslovat će unutar bolnice Capio Nightingale Hospital u Londonu.

Cilj je odvojiti djecu od njihovih uređaja, smjestiti ih na zatvoreni odjel gdje će potom biti podvrgnuta učenju socijalnih vještina oči-u-oči sa stručnjacima.

Ono što se događa u sve više obitelji je da djeca reagiraju svadljivo, bijesno i agresivno kada ih se zamoli ili prisilno odvoji od računala, igraćih konzola ili mobitela. Zbog ovakvih ispada već je nekoliko puta intervenirala i policija.

Tinejdžeri koji ne mogu bez tehnologije i izbjegavaju socijalizaciju u realnom prostoru i vremenu, dobili su i novu oznaku, pa ih u spomenutoj poliklinici nazivaju "Screenagers" (engl. screen - ekran).

Ova se bolnica, specijalizirana za razne tretmane ovisnosti, najbrže prilagodila novim trendovima i prepoznala ovisnost o tehnologiji kao pogubnu u odrastanju mladih. Radi se o vrlo kompleksnom problemu koji zahtijeva suradnju niza stručnjaka - od psihologa, socijalnih radnika, liječnika, pa do sociologa i animatora. Djecu treba odvojiti od tehnologije i ponuditi im druge aktivnosti, ali i povećati njihovo samopouzdanje kako bi se ponovno socijalizirali izvan četiri zida svoje sobe. Kod djece će se poticati i razmišljanje o tome koliko im svaki pojedini gadget ili tehnički uređaj zapravo znače, kako bi osvjestili da se radi samo o alatima koji nam pomažu u životu, a ne stvarima oko kojih se život vrti.

Djeca će biti podvrgnuta i fizičkom pregledu, jer dugotrajni boravak ispred ekrana može izazvati bolove u leđima, kratkovidnost, nepravilnu prehranu i smanjenu aktivnost.

U poliklinici će se rješavati i slučajevi zlostavljanja djece putem Interneta.

Kada jednom shvate da nemaju pristup beznačajnim informacijama u svakom trenutku, kod djece se može javiti osjećaj manjka kontrole nad vlastitim životom, isključenosti, ali i uznemirenosti.

U poliklinici kažu da će primati djecu od 12 godina nadalje, ali očekuju da će najviše pacijenata biti iz grupe tinejdžera starosti 15 do 17 godina.


Preuzeto s dnevnik.ba

###BLANK###