Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kompjuterski program koji čita misli

citanje-misliDaily Mail piše kako bi ovi rezultati mogli biti korisni za uhićenje kriminalaca i prije nego što izvrše neko kazneno djelo. Mnogi su barem jednom tijekom života poželjeli da mogu čitati misli bližnjih osoba. Premda ta sposobnost spada u dio ljudskih neostvarenih želja, u Velikoj Britaniji znanstvenici su izumili kompjuterski program koji ima mogućnost pristupa i interpretacije ljudskih misli. Skeniranjem mozga volontera uz pomoć ovog programa došlo se do informacija o tri kratka filma o kojima su subjekti razmišljali, a znanstvenici su uvjereni da su ovim dostignućem korak bliže do područja čitanja misli.


Sudionici istraživanja morali su razmišljati i onom što su vidjeli, nakon što im je prikazan kratki film s ženom koja obavlja razne aktivnosti, kao što je razgovaranje na telefon i slanje pisma. Računalo je u čak 45 posto slučajeva uspješno zabilježilo na koje su filmove sudionici zanimljivog istraživanja pomislili, piše magazin Current Biology.

Eleanor Maguire sa Sveučilišta u Londonu objasnila je da kroz istraživanje fokusiralo na hipokampus, mali dio mozga koji ima važnu ulogu vezanu uz sjećanje, navigaciju i osmišljavanje budućnosti.

Daily Mail piše kako bi ovi rezultati mogli biti korisni za uhićenje kriminalaca i prije nego što izvrše neko kazneno djelo, a mogli bi pomoći i u razjašnjavanju slučajeva gubitka paćenja, moždanog udara i drugih stanja vezanih uz taj dio mozga.


Preuzeto s križ-života.com