Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet06052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kako pravilno očistiti tipkovnicu?

ciscenje-tipkovnice_Koliko ste puta u posljednjih godinu dana očistili tipkovnicu vašeg kompjutera, bilo na poslu ili kod kuće? Kada pomislite koliko puta ste dodirnuli tipkovnicu prljavim rukama, pojeli sendvič nad njom ili čak prolijali kavu i druge tekućine po njoj, sigurno je jedno - da je vaša tipkovnica pravo leglo prljavštine i bakterija koje vi ponovno prenosite na svoje ruke, s kojima dodirujete lice i ostale dijelove tijela. Osim toga, kada se na tipkovnici nakupi previše prljavštine, prašine i različitih mrvica, tipke gube kontakt, pa vam to može zadavati muke prilikom posla. Zbog toga, evo nekoliko savjeta kako očistiti običnu tipkovnicu i tipkovnicu prijenosnog računala.

Obična tipkovnica:
Započnite čišćenjem tipkovnice usisavačem. Iskoristite nastavak sa četkicom, kako biste čim detaljnije pokupili svu prašinu i mrvice koje se nakupljaju između, ali iza tipaka.
Kako biste provjerili uspješnost usisavanja prašine i mrvica, okrenite tipkovnicu prema dolje i dobro ju protresite, lagano lupkajući po donjem dijelu. Ukoliko još nešto iz nje padne, još jednom upotrijebite usisavač. Ponavljajte postupak, tako dugo dok više ništa ne padne iz tipkovnice.
Ukoliko imate volje, ali i hrabrosti, s odvijačem otvorite tipkovnicu, odvojite tipke i sve detaljno usisajte i počistite sa vlažnom maramicom koja je namijenjena za čišćenje elektronike ili nekim sličnim sredstvom na bazi alkohola.
Ukoliko pak ne želite otvarati tipkovnicu, s vlažnim maramicama ili krpicom koju ste natopili sa sredstvom za čišćenje elektronike dobro obrišite tipke i prostor između njih. Kako biste došli do nedostupnijih mjesta, iskoristite štapiće za uši ili čačkalice na koje ste stavili komadiće pamučne tkanine. Samo budite oprezni da krpice s kojima brišete ne budu previše natopljene sa sredstvom za čišćenje, kako tipkovnici ne biste nanijeli štetu.
Prijenosna računala

Što se tiče prijenosnih računala, njihove tipkovnice su često mnogo prljavije, nego one obične. Naravno, to je zato jer računala nosimo i koristimo na brojnim mjestima. Poznato je da se tipke kod prijenosnih računala baš i ne mogu tako lako skinuti i očistiti, pa prije nego što se odlučite za takav poduhvat, pokušajte saznati je li to uopće moguće, bez da učinite neki trajnu štetu. Poslužite se internetom.

Zbog toga, evo nekoliko savjeta kako očistiti tipkovnicu prijenosnog računala.
Čišćenje s uklonjenim tipkama:
Naravno, prije nego što počnete s čišćenjem, ugasite računalo, uklonite sve priključke, do utikača, USB-a, miša itd.
Počnite polako skidati tipke, jednu po jednu, sa tupim nožićem.
Kada ste ih sve uklonili, stavite ih u posudu s toplom vodom i sredstvom za pranje suđa. Ostavite ih 15-tak minuta u posudi, dobro isperite i dobro posušite.
Ostatak tipkovnice pažljivo usišite i obrišite vlažnom krpicom koju ste natopili u tekućini za čišćenje elektroničkih predmeta. Tipkovnicu sastavite tek kada ste sigurni da su vam svi dijelovi tipkovnice u potpunosti suhi. I najmanja vlaga i kapljica vode ili neke druge tekućine može vam trajno oštetiti računalo.
Ukoliko se tipke na vašem računalu ne mogu ukloniti ili niste sigurni smijete li ih ukloniti, bolje da ih ostavite netaknute. Čišćenje tipkovnice sa tipkama isto kao kod obične tipkovnice. Budite što oprezniji.

Savjetujemo da budete posebno oprezni s tipkovnicama na prijenosnim računalima, jer ukoliko nešto prolijete, može doći do ozbiljnih oštećenja elektronike unutar samog računala. Ukoliko se radi o jačem prolijevanju, obavezno odnesite računalo ovlaštenom serviseru. No, kada vam se to dogodi, ugasite računalo, što je brže moguće, a još brže pokupite tekućinu s tipkovnice pomoću krpe. Budite što temeljitiji