Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Darovitost

darovitostDarovitost možemo definirati kao sklop osobina i sposobnosti koje djetetu omogućuju da u jednom ili više područja postiže natprosječne rezultate. Djeca su u današnje vrijeme izložena brojnim izvorima informacija iz svoje okoline.

Što mi je činiti ?

Dječji vrtići, igraonice, poticajna okolina u vlastitom domu, ali i televizija, računalo i drugi mediji omogućuju da dijete brže i lakše usvaja nova znanja i vještine te je stoga i sve više darovite djece.

Darovita djeca zahtijevaju dodatnu pažnju roditelja, odgojitelja i stručnjaka koji će djetetovu darovitost usmjeriti i razvijati u onom smjeru u kojem idu i djetetovi interesi i želje.

Kako bi to bilo moguće, darovitost kod djeteta treba znati na vrijeme uočiti.

Kako prepoznati malog genijalca?

Da bismo mogli reći je li određena sposobnost ili ponašanje znak darovitosti, moramo biti upoznati sa razvojnim karakteristikama određenog uzrasta. Kada znamo koje vještine, znanja i sposobnosti dijete treba imati u određenoj dobi, znati ćemo odstupa li dijete od tog prosjeka.

Znakovi koji nam mogu ukazati na prisustvo darovitosti najlakše se mogu uočiti u ponašanju djeteta. Dijete pokazuje izrazitu znatiželju, lako izražava svoje misli i želje, ima bogat rječnik, dobro pamćenje, razumijevanje, rano usvaja čitanje. Darovito dijete postavlja smislenija pitanja, daje opsežne odgovore, brzo usvaja nove i neobične pojmove, primjenjuje stečeno znanje u novim situacijama. Nadalje, darovita djeca su izrazito motivirana za rad, usmjerena svome cilju, a problemi ih potiču na još ustrajniji rad. Njihova su rješenja kreativna, originalna, a pitanja i odgovori neuobičajeni.

Ova djeca često samostalno stvaraju pravila unutar same aktivnosti i stvaraju nove, neobične načine rješavanja problema, što dokazuje njihovu kreativnost.

Darovitost djeteta kod roditelja izaziva osjećaj sreće i ponosa, no ne treba zaboraviti da ona sa sobom nosi i povećanu odgovornost. Posebne sposobnosti svog djeteta treba prepoznati, poticati, osigurati djetetu uvjete za razvoj vještina te ga usmjeravati kako bi i dalje razvijalo svoju darovitost.

Evo nekoliko prijedloga koji će vam to olakšati:

- budući da često imaju potrebu biti neovisna u učenju, treba omogućiti okolinu bogatu poticajima i izazovima te rad po proširenom i obogaćenom programu

- djetetu mora biti omogućeno da uči ono što ga zanima i to na način koji mu najbolje odgovara

- za darovito dijete treba organizirati složenije aktivnosti koje zahtijevaju korištenje apstraktnog mišljenja.

- u radu s darovitom djecom treba koristiti što raznovrsniji materijal

- treba mu omogućiti individualni rad, ali ne u potpunosti ga izdvajati iz društva vršnjaka. Izdvajanje često dovodi do osjećaja izoliranosti.

Način na koji ćete provoditi aktivnosti sa svojim genijalcem jednako je bitan kao i sama tema koju obrađujete. Zbog toga pokušajte:

- biti fleksibilni u radu

- pomaganje svesti na najmanju moguću mjeru

- ne očekivati da dijete bude darovito i natprosječno u svakom pogledu

- ne omalovažavati dijete kad pogriješi ili ne uspije u nečemu.

Bez obzira jeste li kod svog djeteta primijetili spomenute karakteristike, svaku njegovu želju za znanjem i usvajanjem novih vještina potičite i njegujte njegov istraživački odnos prema okolini, jer na kraju svi su oni naši mali genijalci, zar ne?

Preuzeto s maminosunce, autor Ana-Marija Tkalec