Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kako pravilno čistiti uši?

Uho je dio slušnog organa, a sastoji se od tri dijela – vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Vanjsko uho i srednje uho su uglavnom odgovorni za sluh, dok je unutarnje uho odgovorno za sluh i ravnotežu. Uši se trebaju redovito čistiti, kako bi se spriječile infekcije ili gubitak sluha, zbog pretjeranog nakupljanja cerumena.

Postoji stari savjet koji kaže kako u uši ne bi trebali stavljati "ništa manje od veličine lakta". Prava svrha ove izreke jest da je potreban izniman oprez kada čistimo uši i područje oko ušiju. Vrlo je jednostavno staviti mali objekt u ušni kanal i izazvati bolne infekcije, čak i probijanje ušnog bubnjića. 

Uši pate od istih higijenskih problema kao i ostali dijelovi tijela, no ipak je potreban dodatan oprez. Pravilno čišćenje ušiju proces je koji uključuje nekoliko koraka.

Kako pravilno čistiti uši:

1. Vanjski dio uha (povezanost između skalpa i uha) najčešće je izložen istim uvjetima kao kosa i skalp. Žlijezde oko folikula kose proizvode smolastu materiju, pomalo nalik vosku, nazvanu "sebum" koja je odgovorna za masnu kosu. Ova supstanca je ljepljiva, pa može sadržavati prašinu i prljavštinu. Kako biste očistili taj dio uha, uzmite vlažnu, nasapunanu krpicu i nježno istrljajte područje. Nakon toga prođite isto područje samo čistom vodom, dok ne uklonite sve ostatke sapuna.

2. Vanjsko uho sadrži male nabore u kojima se mogu nakupiti sebum, cerumen i prljavština. Tijekom tuširanja možete koristiti vlažnu krpicu i laganim pokretima prijeći preko vanjskog uha, prateći svaki pojedini nabor. Između dva tuširanja, čišćenje vanjskog uha može uključiti upotrebu štapića za uši.
Kako biste očistili vanjske ušne kanale, nježno položite štapić u prirodni nabor i laganim pritiskom prijeđite preko tog mjesta. Ako je vrh štapića u potpunosti prekriven materijalom, koristite drugi kraj. Nemojte pokušavati očistiti vanjsko uho ako postoji vidljiva rana na tom mjestu. Nehotice možete oštetiti kožu i izazvati upale. U slučaju ozljede vanjskog uha, možda je najbolje staviti lagani zavoj i konzultirati se s liječnikom. On može upotrijebiti topivu soluciju kako bi očistio ostatke prljavštine oko ozljede.

3. Higijena unutarnjeg uha je najosjetljiviji dio čišćenja.U unutarnjem uhu nalazi se cerumen koji radi zajedno s dlačicama. Cerumen štiti bubnjić i slušne živce, no žlijezde koje ga proizvode ne znaju uvijek prestati na vrijeme s radom, pa može doći do pretjeranog nakupljanja cerumena.  
Unutarnje uho također vodi do Eustahijeve tube, kanala koji spaja šupljinu srednjeg uha sa ždrijelom, a održava normalan tlak u ušima i pomaže u odstranjivanju pretjerane tekućine. Problem nastaje kada je u pitanju sinusna infekcija ili prehlada  koja blokira djelovanje ovih tuba, te nastaje osjećaj začepljenosti i svrbeža u ušima. Prirodan instinkt je zabosti nešto u uho, dok Eustahijeva tuba ne proradi, ili dok se cerumen ne odstrani. Ova praksa korištenja predmeta kako bi se otvorilo i pročistilo uho, postala je predmetom brojnih upozorenja medicinskih stručnjaka.

 

Općenita preporuka je izbjegavanje korištenja predmeta, poput ključeva, spajalica ili čačkalica kako bi se očistilo unutarnje uho. Čak niti štapići za uho nisu preporučljivi za dubinsko čišćenje unutarnjeg uha, jer mogu potisnuti cerumen još dublje u uho, umjesto da ga odstrane.  
Kako biste pravilno očistili unutarnje uho, morate nabaviti specijalan proizvod koji je napravljen tako da djeluje unutar uha. Obično se radi o tekućem proizvodu koji omekšava otvrdjeli cerumen i otapa nakupine. (ordinacija.hr)