Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kako otjerati komarce?

Mirisi eteričnih ulja djeluju na naš mozak, što se podsvjesno odražava na osjećaj sklada i dobrog raspoloženja. Dosta vam je napasnih komaraca i drugih insekata zbog kojih ne spavate cijelu noć iako ste koristili skupa sredstva za odbijanje insekata od kože koja ste kupili u ljekarnama i drogerijama?

Ne samo da su sredstva skupa, nego je problem i u tome što dosta proizvoda sadrži spojeve sumnjivog ili dokazano negativnog djelovanja, koji se u krvotok apsorbiraju za nekoliko minuta. S njima definitivno ne želite naštetiti sebi niti svojoj djeci.

Vrijeme je da pokušate s nečim novim, prirodnijim i što stvarno djeluje, a to su prirodna eterična ulja, odnosno tekući ekstrakti dobivenih iz cvjetova, plodova, listova, stabljika, korijenja, sjemena, voća, kore biljaka i drveća, te mahovine. Ulja predstavljaju životnu snagu biljaka. Njihovi mirisi djeluju na naš mozak, što se podsvjesno odražava na osjećaj sklada i dobrog raspoloženja, a uz to neka od njih imaju antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva.

Najefikasnija eterična ulja za zaštitu od komaraca su ulja lavande, citronele, ruže, geranija, cedra i čajevca. Miješanjem biljnih ulja koja služe kao baza za razrjeđivanje eteričnih ulja (npr. ulje badema, jojobe...), lako možete dobiti ljekovitu smjesu koja će na vaša osjetila djelovati opuštajuće, a istovremeno će tjerati dosadne insekte. Ujedno, biljna ulja slična su masnoći naše kože, sadrže velike količine vitamina i nezasićenih masnih kiselina koji njeguju kožu. Sve što trebate učiniti jest pomiješati 100 ml biljnog (baznog) ulja s 40-tak kapi eteričnog ulja, ako slažete koncentraciju za odrasle, dok za djecu na 100 ml ulja stavite 15 kapi i namažite se po tijelu.

(zena.hr)