Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto12012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Manje TV-a bolji odnos s roditeljima

Novo istraživanje pokazalo je da količina vremena koju adolescenti provedu pred televizorom i kompjutorom utječe na njihove odnose s prijateljima i obitelji.

U izvješću koje je objavljeno u stručnom časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine pokazalo se da je kvaliteta međuljudskih odnosa adolescenata pod utjecajem vremena koje provedu „pred ekranom“.

Istraživanje je provedeno tijekom 2004. godine, a obuhvatilo je 3.043 adolescenata u dobi od 14 do 15 godina.

Sudionici istraživanja ispunili su povjerljivi upitnik koji je sadržavao pitanja o načinu na koji provode slobodno vrijeme, kao i o povezanosti sa roditeljima i vršnjacima

Istraživači su otkrili da što više vremena mladi provedu pred televizorom ili računalom, to je veća vjerojatnost da nisu povezani s roditeljima.

 

Svaki sat vremena proveden pred televizijom povećavao je rizik za manju povezanost sa roditeljima za 4%, a svaki sat proveden pred kompjuterom za 5%.

Nasuprot tome, mladi koji su slobodno vrijeme provodili čitajući ili radeći domaću zadaću bili su više povezani s roditeljima.

„Preporuke da bi mladi trebali manje gledati televiziju neki se puta ignoriraju jer se smatra da bi onda bili u nemogućnosti raspravljati o popularnim emisijama ili likovima sa svojim vršnjacima, što bi narušilo odnose među njima“, napisali su autori ovog istraživanja.

„Naši rezultati pokazuju da manje gledanja televizije nije toliko bitno za prijateljstvo“, dodali su.

„Ako uzmemo u obzir koliko je važna povezanost sa roditeljima i vršnjacima za zdravlje i razvoj mladih, briga zbog vremena koje mladi provedu pred ekranom je opravdana“, zaključili su na kraju autori ovog istraživanja.