Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto12012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Zbogom, vozači – Stižu auta koja ne treba voziti

auto bez vozaca

Potpredsjednik General motorsa (GM) za globalna istraživanja i razvoj Alan Taub izjavio je kako će vozila koja se djelimično kreću bez pomoći vozača biti u upotrebi do sredine ovog tesetljeća, a da će sustavi za upravljnje vozilima koja sama krstare biti dostupni do 2020. godine.

Taub je o automobilima bez vozača govorio na Svjetskom kongresu inteligentnih transportnih sustava u Orlandu ovog vikenda, navodi Tanjug.

Automobili koji se kreću po putevima bez vozača, koristit će tehnologije koje su već sada poznate, kao što su senzori, radari, kamere, GPS i prenosive komunikacijske naprave. U kombinaciji s digitalnim mapama, primjena novih tehologija omogućit će da se automobili sami kreću, a da vozači dok putuju rade nešto drugo - čitaju novine, na primjer.

- Tehnologije koje se razvijaju će pružiti dodatnu pogodnost djelimičnog ili kompletnog preuzimanja vozačkih obveza, kazao je Taub.

- Glavni cilj je sigurnost. Buduća generacija sigurnosnih sustava eliminirat će mogućnost sudara u potpunosti pošto će reagirati prije vozača i pre nego što postanu svjesni opasne situacije, rekao je Taub.

Nevada je u SAD, uz svesrdno lobiranje Googlea, postala prva oblast u kojoj je dozvoljeno da vozila bez vozača krstare putevima.

Eskperiment je obavljen s modelom Prius koji je prošle jeseni prošao preko 225.000 kilometara kalifornijskim cestama.

Istraživanja u toj unosnoj oblasti počela su prije sedam godina i to u vojne svrhe, kada je za potrebe ministarstva obrane SAD napravljen test s 15 vozila - ali ni jedno nije stiglo do željenog cilja.

Od tada su se stvari mnogo promijenile. Danas takvi automobili bez posade idu i kroz najveće gradske gužve, opremljeni brdom kamera i senzora, a na njihovom razvoju rade gotovo sve veće autokompanije na svijetu.

Naravno, piše Tanjug, vozila bez vozača imaju i mnogo nedostataka. Prilikom jakih pljuskova ili kada je put prašnjav automobil ne može dovoljno precizno prepoznati objekte jer kamere ne šalju savršenu sliku. U tom slučaju se mora osloniti na radare i senzore koji opet imaju svoje mane.

Preuzeto s: Bitno.ba