Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

BMW prvi s pametnim svjetlima

bmw_svjetla

Uz 'Dynamic Light Spot' BMW još jednom preuzima vodeću poziciju, i to u segmentu automobilskog vanjskog osvjetljenja. 'Dynamic Light Spot' je sustav koji automatski pravovremeno usmjerava svjetlosni snop ka pješaku dok je još u ranoj fazi te tako upozorava vozača.

Pomoću ovoga sustava, sigurnost za pješake i putnike u vozilu u kritičnim situacijama je ogromna.

Osim ovog sustava, BMW je predstavio i 'Glare-free high beam assistant'. To je sustav koji locira automobile koji dolaze iz suprotnog smjera, kao i automobile ispred vašeg te spriječava zasljepljenja svjetlima iako su na automobilima upaljena duga svjetla.

Na ovaj način komponenta dugih svjetala je značajno uvećana što također dovodi do porasta sigurnosti. Sljedeća stavka sigurnosti koju također ne treba podcijeniti su nova, prednja LED svjetla koja su predstavljena na novom BMW seriji 6 Coupe.

Opasnost stradavanja pješaka u automobilskim nesrećama noću je veća čak četiri puta, dok je za vrijeme sumraka ta opasnost dvostruko veća nego danju tj. za vrijeme danjeg svjetla. Isto se odnosi i na putnike u automobilu. Sa BMW Night Vision sustavom, BMW je razvio vrlo učinkovitu tehnologiju pomoći u vožnji po noći i to pod okriljem BMW ConnectedDrive tehnologije. Ta tehnologija sada je proširena sa 'BMW Dynamic Light Spot' sustavom. Ovim sustavom koji se temelji na senzorima za prepoznavanje potencijalne opasnosti u vozačevoj okolini, povećava se sigurnost vožnje noću, a svjetlosni snop sustava osvjetljava potencijalnu opasnost. U isto vrijeme, kada se automobil približi dovoljno blizu pješaku, ovaj sustav se gasi i pješak se obasjava samo 'normalnim' svjetlima.

Zahvaljujući ranom prepoznavanju pješaka, vozač može imati više vremena za poduzimanje radnji za izbjegavanje opasnosti. BMW planira uključiti funkcionalnost Dynamic Spot Lighting sustava kao sastavni dio BMW ConnectedDrive sustava, što je ujedno i rezultat BMW-ove inovativne filozofije za budućnost.

Koristeći BMW ConnectedDrive tehnologiju te se voziti sa stalno upaljenim dugim svjetlima sada je moguće sa 'Glare-free high beam assistant'. To je sustav koji vam omogućava vožnju sa dugim svjetlima, a u isto vrijeme ne zasljepljuje ostale sudionike. Sustav može biti stalno uključen tijekom noćne vožnje, prepoznaje pravovremeno vozila iz suprotnog smjera, kao i ona ispred, te je zaštićen od zasljepljivanja svjetlosnim snopovima. Ovaj sustav prepoznaje automobile, kamione, motorkotače te čak i bicikle ukoliko imaju adekvatno osvjetljenje.

Novi BMW serije 6 Coupe već ima bi-xenon prednja svjetla kao dio standardne opreme. Ova dvostruka okrugla prednja svjetla daju ovom sportskom elegantnom coupeu karakteristični brendovski izgled sprijeda. Novi BMW serije 6 Coupe može se također naručiti i sa adaptivnim prednjim LED svjetlima.

Objavila  Fena