Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Dozvoljen uvoz starijih auta: ako ne ispunjavaju uvjete bit će vraćeni

UBiH se od danas 01.01.2011. mogu uvoziti motorna i priključna vozila starija od sedam godina, koja zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve u procesu homologacije. Ovo je definirano Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o ograničenju uvoza osobnih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma, koju je 28. prosinca donijelo Vijeće ministara BiH. Uprava za neizravno oporezivanje danas će početi s primjenom te odluke, a to konkretno znači da će se u carinskoj proceduri uvoza motornih i priključnih vozila, prilikom podnošenja carinske deklaracije za carinjenje, zahtijevati i odgovarajuća isprava o ispunjenosti uvjeta homologacije vozila.


Bez te odgovarajuće isprave, koju izdaje ovlašteno tijelo za homologaciju, neće se moći obaviti carinska procedura uvoza vozila u BiH.

Zato se posebno upozoravaju građani i uvoznici da se unaprijed dobro informiraju koja vozila ispunjavaju uvjete homologacije, jer će u protivnom vozilo koje ne ispuni tražene uvjete morati vratiti u inozemstvo, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Od početka 2011. godine na uvoz rabljenih osobnih motornih vozila iz zemalja članica Europske unije u BiH plaćaju carina šest posto i PDV 17 posto.

Preuzeto s dnevnik.ba