Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Solarni automobili iz Kine

Električni automobili ulaze u pravu ekspanziju a jedan od najvećih problema je skladištenje energije i autonomija. Kineski Geely užurbano razvija efikasne solarne panele koji će pretvoriti dovoljno sunčeve energije za pokretanje automobila a ostat će dovoljno i za punjenje baterija. Do sada su se paneli većinom instalirali na krov a inženjeri Geelya potrudili su se za maksimalno korištenje svakog slobodnog milimetra. Zbog toga je i prednja hauba prekrivena solarnim ćelijama.

Za sada se eksperimentira sa dvije vrste baterija. Osnovna verzija dolazi sa setom baterija koji uz maksimalnu brzinu od 80 km/h ima doseg 80 km. Znatno bolja verzija sa oznakom EK-2 ima maksimalnu brzinu od 150 km/h uz autonomiju koja je za 100 kilometara duža u odnosu na slabiju verziju. Kada se baterije pune preko javne gradske mreže za obnavljanje 80% kapaciteta potrebno je samo 18 minuta.

Ugradnja solarnih panela od velike je koristi kada automobil dugo stoji na otvorenom parkingu. Tada se baterije pune bez konekcije na klasični punjač.

Za sada nema podataka o serijskoj proizvodnju ali je sasvim sigurno da inženjeri ne razvijaju nove ideje iz dosade.


(Auti.ba)