Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto04072020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Korizma

korizma

Čistom srijedom, započinjemo početak korizmenog vremena, koje traje četrdeset dana. Za kršćanina vjernika, korizma je vrijeme, pokore, posta i ljubavi, intezivna priprema za Kristovo Uskrsnuće, preko kojeg smo otkupljeni i spašeni.

 

Na Čistu srijedu, za vrijeme mise, obavljamo obred, pepeljanja. Svećenik uzima blagoslovljeni pepeo i stavlja ga vjerniku na glavu i pritom govori " Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti". Pepeo se uzima uobičajeno od spaljenih palmi i maslinovih grančica od prošle godine.

Vjernik kršćanin koji vjeruje u Uskrsnuće, pepeo podsjeća na prolaznost života. To je poziv na obraćenje k pravim istinskim vrednotama, a ne ovo zemaljskom blještavilu, koje brzo prolazi izgubi svoj sjaj, danas jest a sutra ga više nema.

U Korizmeno vrijemo, crkva nas posebno poziva na zajedničku pokoru, više molitve, djela milosrđa prema drugima. I zato, kada se odričemo nečega, to nije zato  da bismo se mučili, nego zato da bismo rastli u ljubavi, da bismo bili sposobniji dati sebe...osloboditi se svoje sebičnosti i darivati se Bogu i bratu čovjeku.

To je izvrsno vrijeme u kojem se može uzvratiti naša ljubav prema Isusu Kristu.
Za Kršćanina vjernika nije važno koliko, već kako i što čini.

Darujmo se Kristu, i neka blagoslovi naše Korizmene dane.

Za GIP piše Anto Aničić