Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon05272019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Sveti Marko, evanđelist

sveti marko evaDanas se slavi Sv. Marko evanđelist. Svima onima koji nose ovo lijepo ime čestitamo imendan, a župljanima župa u kojima se slavi blagoslov polja neka Sv.Marko zaštiti od munje, grada i zla vremena te obogati plodove njihovih njiva. O životu svetoga Marka ne znamo mnogo. Ono najznačajnije o njemu govori nam zapravo njegovo evanđelje.

Opširnije:Sveti Marko, evanđelist

Sveti Josip zaručnik Blažene Djevice Marije

Danas 19. ožujka je Sveti Josip zaštitnik Crkve, zaštitnik našega hrvatskoga naroda, obitelji, zaštitnik umirućih..., svima koji nose ovo prekrasno katoličko ime želim sretan imendan!

Opširnije:Sveti Josip zaručnik Blažene Djevice Marije

Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Danas slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, kojim ujedno završavaju božićni blagdani. Prateći zvijezdu repaticu trojica mudraca stigli su u Betlehem, poklonili se Isusu i darovima priznali Kralja nad kraljevima. Blagdan Sveta tri kralja, kojem se većina Hrvata raduje kao još jednom neradnom danu, slavi se 6. siječnja i predstavlja kraj božićnog razdoblja 'dvanaestodnevnice'. Tim danom, poznatim i pod nazivom Bogojavljenje, u ranoj kršćanskoj tradiciji slavilo se Isusovo rođenje, pohod trojice mudraca i svi događaji iz njegovog života do krštenja u rijeci Jordan, uključujući i čudo na svadbi u Kani.

Opširnije:Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Valentinovo-dan zaljubljenih

Danas je Valentinovo, svima koji nose ovo prelijepo ime čestitamo imenadan. Ovo je blagdan kada se daruju zaljubljeni diljem svijeta slaveći tako svoju ljubav. Taj romantični blagdan koji je ne tako davno stigao u naše krajeve, nosi ime po Sv. Valentinu. Postoji mnogo tumačenja o nastanku Valentinova, no jedno je sigurno a to jest da je ime dobio po rimskom svećeniku Valentinu.

Opširnije:Valentinovo-dan zaljubljenih

Sveti Stjepan Prvomučenik

Danas crkva slavi Svetog Stijepana, stoga svima onima koji nose to ime ili inačicu tog imena čestitamo imendan! Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku znači »kruna«, »vijenac.«

Opširnije:Sveti Stjepan Prvomučenik