Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto08112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Domaće ime među najuspješnijim američkim znanstvenicima

Američki predsjednik Barack Obama imenovao je 105 mladih znanstvenika koji će primiti "Predsjedničku nagradu za mlade znanstvenike i inžinjere". Na listi se nalazi i jedno domaće ime našeg sumještanina iz Modriče. Naime, mladi znanstvenik dr.  Ervin Sejdić sin učitelja Sabita Sejdić i medicinske sestre Nure Sejdić također je jedan od najboljih mladih američkih znanstvenika.

ervin sejdic

Dr Sejdić se rodio u Gradačcu 1979. godine, a studirao je na Univerzitetu u Pittsburghu. Nagrađen je kao uspješni znanstvenik iz oblasti zdravstva i pružanja zdravstvenih usluga.
Sejdić je nagrađen za izvanredni doprinos na znanstvenom polju bioinženjeringa i uporabe informacionih tehnologija u zdravstvu.

Dr Sejdić je do sad objavio veliki broj radova, kreirao patente i osvojio brojne nagrade zbog znanstvenog doprinosa.Predsjednička nagrada za mlade znanstvenike i inženjere dodjeljuje se od 1996. godine, a slovi za najvažnije priznanje mladih znanstvenika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dr. Ervin Sejdić, je docent na Univerzitetu u Pitsburgu, dobio je najveću nagradu koju mladim naučnicima i inženjerima dodjeljuje Američka savezna vlada. Ovo prestižno priznanje mladim istraživačima je dodijeljeno u 12 kategorija, a dr Sejdić nagrađen je za naučni rad u oblasti zdravstva.

Nagrada se, inače, dodjeljuje mladim naučnicima za rezultate ostvarene u prvih desetak godina karijere nakon doktorata. Za dobijanje nagrade, među više svojih kandidata, Ervina Sejdića predložio je Nacionalni institut za zdravlje.

Mladim laureatima nagrade će biti uručene u proljeće u Vašingtonu. Dr Sejdić, koji je već dobio čestitku iz Bijele kuće, u razgovoru za RSE objašnjava da se ove nagrade ne daju za specifične naučne radove već za cjelokupni doprinos nauci.
U Sjedinjene Američke Države Sejdić je došao 2011. godine iz Kanade gdje je završio osnovne studije i doktorat.

sejdic 800

Sejdić kaže da je njegov naučni rad trenutno najviše usmjeren ka modeliranju ljudskog gutanja i neuronskih mreža koje su povezane sa ljudskim hodom, gutanjem i pisanjem. Objašnjava da se bio informatičko modeliranje kojim se sada bavi dosta svodi na razumijevanje svakodnevnih ljudskih funkcija pošto je dio naučne karijere proveo na jednoj klinici za rehabilitaciju.
„Da bi razumjeli kako određene bolesti ili neurološki poremećaji afektiraju svakodnevne ljudske funkcije'', kaže Dr Sejdić.

Mladi naučnik je rođen 1979. godine i do početka rata u BiH, 1992. godine, s obitelji je živio u Modriči. Prvu godinu izbjegličkog života obitelj Sejdić je provela u Hrvatskoj. Nakon toga tri godine su živjeli u Mađarskoj. U studenom 1996. godine stigli su u London u kanadskoj pokrajini Ontario. Ervin Sejdić kaže da ni 23 godine poslije sukoba, koji su na različite strane svijeta odveli na tisuće građana, BiH još uvijek ne koristi taj „rudnik zlata“.

Nikada me nitko nije kontaktirao

Ervin Sejdić kaže da njegovi raniji pokušaji uspostavljanja kontakata u BiH nisu nailazili na zatvorena vrata već uglavnom na nezainteresiranost.

„Ja bih rado objavljivao radove sa nekim istraživačima iz Tuzle, Zenice, Sarajeva, Mostara, Banjaluke, nebitno, ali nikada me nitko nije kontaktirao. Znate, u BiH postoji ta nekakva mrskost za nešto.

Vidite, ja sam  već četiri godine član komisije za prijem kandidata na doktorske studije, na svom odsjeku na Univerzitetu u Pitsburgu. Ali još nijedan student iz BiH nije aplicirao za to mjesto'', kaže Dr Sejdić.

''Znam da mnogi ljudi ne znaju za te mogućnosti i da su to plaćene pozicije, te da se to omogućava i stranim studentima. Većina studenata koje mi primamo su strani studenti. Međutim, ovo je moderno doba komunikacije.

Vidim da svi u BiH koriste Fejsbuk, Tviter i druge društvene mreže. Zašto malo ne pogledaju kako da dođu do Amerike?

Isto tako dosta profesora nije zainteresirano za kontaktiranje. Objavljivati naučne radove u časopisima, za koje nitko i ne zna da postoje, su stvari koje guše bosanskohercegovačko školstvo na univerzitetskom nivou.
 
Mi smo spremni da pomognemo. Međutim, pružena ruka mora ponekad i da se prihvati“, poručuio je Dr. Sejdić

Za GIP priredio Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka