Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Pitali smo Nijemce što s radnim dozvolama

radnici na bausteliPitali smo Nijemce što s radnim dozvolama za Hrvate nakon 1.7. 2015. godine, evo što su nam kazali. Značajna ograničenja, kaže glasnogovornica Ministarstva rada i socijalne skrbi (BMAS) u Berlinu, vrijede trenutno samo za niskokvalificiranu radnu snagu izvan sezonskog posla.

Hrvatski iseljenik Andrej koji u Njemačkoj radi posljednja dva mjeseca kaže ovako. Ja imam radnu dozvolu na godinu dana. Ako se ukinu radne dozvole, automatski ne bih više bio vezan za ovog poslodavca za kojeg sam sad. A druga stvar, mogao bih bez problema raditi Nebenjob ili Minijob, bez zahtjeva za novom radnom dozvolom. Jer, svi mi koji je imamo na godinu dana, tu smo malo ograničeni dok nam ne odobre neograničenu radnu dozvolu.

Savezna vlada Njemačke je trenutno u završnom procesu internih konzultacija vezano uz ukidanje radnih dozvola za Hrvate, rečeno nam je u četvrtak u njemačkom Ministarstvu rada i socijalne skrbi (BMAS) u Berlinu. Odluka mora biti donešena prije 30.6.2015. te će biti dostavljena Europskoj komisiji, napominju u ovom ministarstvu. Od njemačkih vlasti službenim putem, dakle, nismo doznali ništa novo vezano uz eventualno ukidanje radnih dozvola za Hrvate, koje nam je u neslužbenom razgovoru najavio Klaus-Peter Wilcsch, zastupnik CDU-a u Bundestagu. Što je i očekivano.

- Još od 1.7.2013 postoji opsežno olakšanje pristupa njemačkom tržištu rada za profesionalce i za sezonske radnike iz Hrvatske. Konkretno, za visokoobrazovanu radnu snagu, koji u svojoj struci tj. djelatnosti nađu posao, za osobe koje odrađuju zanat te za sezonske radnike, koji rade do šest mjeseci sezonske poslove, nije potrebna radna dozvola – kaže nam glasnogovornica iz njemačkog ministarstva.

Dodaje kako je za zaposlenje u poslovima kod kojih je potrebna stručna kvalifikacija od dvije godine, potrebna radna dozvola. U tim slučajevima se odobrava radna dozvola, bez prethodne provjere kod poslodavca vezano za prednost zapošljavanja domaće nezaposlene radne snage, kad se radi o uvjetima rada koje istovremeno s istom kvalifikacijom ispunjava i tuzemna nezaposlena radna snaga.

Značajna ograničenja, kaže glasnogovornica, vrijede trenutno samo za niskokvalificiranu radnu snagu izvan sezonskog posla. Oni moraju biti prijavljeni tri mjeseca u Njemačkoj prije nego traže radnu dozvolu. Također, postoje ograničenja za hrvatska poduzeća koja zapošljavaju radnike koji nisu iz zemalja EU, a koji rade u Njemačkoj u sektorima građevinarstva, čišćenja zgrada i uređenja interijera.

Andrej, njegova supruga i četvero djece, željno iščekuju eventualnu odluku o ukidanju radnih dozvola. Trenutno im je problem ishoditi radne dozvole za suprugu i najstarijeg sina (20) jer trebaju biti prijavljeni u Njemačkoj. Ako se radne dozvole ukinu, život će za ovu obitelj biti mnogo jednostavniji.

Preuzeto s CroExpress, autor utor: Z.S./M.L.

 

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka