Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet06042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Posavljak iz Njemačke 21 godinu prikuplja pomoći za BiH i HR

mato agaticIz Hrvatske sam u Njemačku otišao kao mladić, ali sam srcem i dušom ostao vezan uz rodni kraj. Kada je buknuo rat, pomoć je u neljudskim ratnim uvjetima trebala svima, i stanovnicima i civilima. Nitko tada nije razmišljao o sebi, dali smo od sebe najviše što smo mogli – kaže umirovljenik Mato Agatić (66) koji živi u njemačkom Singenu.

Mato je poznati humanitarac koji je od početka Domovinskog rata do danas poslao tone i tone pomoći za BiH i Hrvatsku.

I prošle godine njegova pomoć nije izostala kada je ravnu i plodnu Posavinu prekrila voda rijeka Bosne i Save. Naime, u poplavljenu Županju i napaćeni Odžak dopremio je humanitarnu pomoć vrijednu više od 660.000 kuna.

– Bitno je da je sve došlo u ruke onima koji su stradali u poplavama – skromno govori Mato koji je odlučio pomoći na inicijativu svoje kći Matije Mijač Agatić. Mato nije dvojio, pridružili su se i njegovi prijatelji.

– To su moji dragi Vesna i Jozo Mandić, Kaja i Luka Grgić, Dario Mrnjavac, Karolina Rajić, a golem doprinos dao je i nadgradonačelnik Singena Bernd Häusler, kao i moja dugogodišnja suradnica na humanitarnim akcijama Sabine Becker. – kaže Mato za 24 sata.hr.

Mato je uz golemu pomoć svojih prijatelja i zemljaka ne samo Singena nego mjesta diljem Njemačke u razdoblju od 1991. do 2012. godine organizirao, prikupio i u mnoge hrvatske krajeve od Nuštra sve do Mokošice, u Bosansku Posavinu od Brčkog do Odžaka i sve do Sarajeva u BiH otpremio čak 123 humanitarne pošiljke u 127 tegljača, ukupne težine 2.250 tona, a sveukupne vrijednosti 5,764.026 eura.

Za svaku sprovedenu akciju ima preciznu i uredno složenu dokumentaciju.

Kada bi Posavina i ostala mjesta imali još ovakvih ljudi, život bi bio lakši a ljudi sretniji!

PRESS GIP-a

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka