Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub08082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Snažno parnertvo Hrvatske i Njemačke

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  boravi u službenom posjetu Njemačkoj, gdje se sastala s predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.

presjednica u njemackoj

Njemačka je, nakon Bosne i Hercegovine, druga zemlja u koju je hrvatska predsjednica otišla u službeni posjet.

Dobri partnerski odnosi, politički i gospodarski, na području turizma, znanosti i kulture, potvrđeni su i tijekom ovog posjeta koji je, kako je kazala predsjednica Hrvatske, trebao poslati simboličnu poruku snažnog partnerstva. Zagreb prepoznaje ulogu Njemačke u euroatlantskoj strukturi. Hrvatska, kao zemlja koja je prolazila dvostruku tranziciju, nastavit će s reformama koji su uvjet izlaska iz krize, kazala je Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Njemački predsjednik Gauck je također potvrdio da je Hrvatska uzor i spona svim zeljama zapadnog Balkana na putu u EU. Poručio je da se Hrvatska mora suočiti sa svojom prošlošću, kao što je to učinila i Njemačka. Grabar-Kitarović je posebno istaknula suradnju unutar procesa Brdo-Brijuni te unutar NATO-a u mirovnim operacijama u Afganistanu.

Nakon razgovora s Gauckom i Merkel, hrvatska predsjednica predvečer će u Europskoj akademiji Berlin održati predavanje o Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Gospodarski odnosi s Njemačkom su među najvažnijima, riječ je o drugom vanjskotrgovinskom partneru i trećoj zemlji po inozemnim investicijama. Iz Njemačke dolazi gotovo dva milijuna turista godišnje. Dosadašnji pokušaji da se pronađe novi smjer suradnje prate neprestana vrludanja.

Agencijsko izvješće

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka