Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Predsjednik koji nosi istrošenu garderobu i obuću

Ovih dana je u medije procurila vijest o skromnom i najsiromašnijem predsjedniku na svijetu. Riječ je o predsjednik Urugvaja, male latinoameričke države, 78-godišnjem koji 90 posto svoje plaće daje u dobrotvorne svrhe, živi u skromnoj kući na farmi svoje supruge i vozi Volkswagenovu Bubu iz 1987. godine.Jose mujica

Ppotpuno je atipičan političar koji nastoji voditi život običnog građanina. Nazivaju ga najsiromašnijim i najvelikodušnijim političkim vođom na svijetu. Njegova jedina osobna imovina je taj stari automobil Buba, iako je dobio na korištenje, kao službeno prijevozno sredstvo, skromni Chevrolet Corsu, koji naziva "predsjednički automobil". Jose Mujica nema bankovni račun i ima jako malo dugova.

Dakle radi se o jednom od najmanje plaćenih predsjednika. Njegova godišnja plaća iznosi 150.000 dolara. Predsjednik od tog iznosa samo deset posto zadržava za, kako kaže, osobnu potrošnju, dok ostatak prebacuje fondaciji kojom upravlja Pokret narodnog djelovanja, njegova lijevo orijentirana politička organizacija koja podupire mala proizvodna poduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne i beskućnike. Od njegove predsjedničke plaće Mujici ostaje oko 1.250 dolara mjesečno.

"Taj mi je iznos dovoljan, mora mi biti dovoljan jer mnogi Urugvajci žive s puno manje", objasnio je Mujica za El Mundo. Za napomenuti je kako Mujica nosi staru odjeću te iznošenu obuću.

"Ne treba mi mnogo za život. Živim isto kao što sam živio kada nisam bio predsjednik i u istom susjedstvu, u svojoj vlastitoj i skromnoj kućici pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Luciom Topolansky te tronogim psom Manuelom. Ja sam republikanac", i ne treba mi puno  kazao je Mujica. Mujica nema tjelohranitelje, niti službene vozne parkove, jer smatra da mu ne trebaju. Jedino osiguranje na putu prema njegovoj kući su dva stražara parkirana na prilaznoj cesti te tronogi pas Manuela.

Na čelo Urugvaja došao je 2010. godine te je ubrzo dobio pohvale iz cijelog svijeta zbog skromnog načina života i osuđivanja pretjerane potrošnje. Pohvale je dobio i zbog politike prema istospolnim brakovima, pobačaju i legalizacije kanabisa što je ovu zemlju učvrstilo kao najliberalniju državu Latinske Amerike.

"Ja sam predsjednik. Borim se za veća ulaganja i više rada zato što ljudi traže sve više i više. Pokušavam proširiti potrošnju, ali i smanjiti nepotrebnu potrošnju. Protivim se nepotrebnoj potrošnji energije, resursa i vremena. Moramo izgraditi stvari koje traju", pokušao je objasniti Mujica. Također je napomenu da mu jedan arapski šeik nudi milijun dolara za njegovu staru Volkswagenovu Bubu te pri tom dodao ako stvarno dobije taj novac da će ga donirati beskućnicima. Isto tako kazao je kako mu je neki meksički ambasador rekao da svoju bubu dadne na aukciju u Meksiku te bi za nju mogao dobiti čak četiri kamiona. A u slučaju da se odvije taj scenariji, Mujica bi kamione dao u javno zdravstvo.

A kako bi čitatelji dobili kompletniju sliku o njegovoj zaradi, evo usporedbe njegove plaće s plaćom ostalih političkih lidera, uzevši u obzir pretpostavku da se većina njih ne odriče dobrog dijela svoje plaće u korist siromašnih.

Mujica s plaćom od 150.000 dolara godišnje zarađuje 5,8 posto plaće Davida Camerona (Velika Britanija), 4,2 posto Stephena Harpera (Kanada), 3,1 posto godišnje plaće Baracka Obame (SAD), 2,9 posto Railae Odingae (Kenija), 2,5 posto plaće Juliae Gillard (Australija) i samo 0,7 posto plaće Leea Hsiena Loonga (Singapur).

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka