Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Visoki zapadni dužnosnici posjetili Odžak

zapadni duznosnici odzakJučer su (u utorak, 4. studenoga 2014.) dva visoka zapadna dužnosnika posjetila Odžak. Prvi je bio dr. pravnih znanosti i dr. ekonomije Ludwig Roas iz Luzerna. Dr. Roas obnaša dužnost počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Švicarskoj.

Drugi visoki dužnosnik je umirovljeni njemački general NATO-a Manfred Opel. Ovaj je magistar znanosti i diplomirani inženjer zrakoplovstva služio i kao načelnik »Strateškog planiranja« u NATO-ovu sjedištu u Bruxellesu. U svojoj bogatoj karijeri general Manfred Opel bio je i član njemačkoga Bundestaga.

Njihovi su domaćini bili Pero Radić, predsjedatelj Općinskoga Vijeća, te mr. sc. Anto Knežević, predsjednik udruge »fra Grga Vilić«.

U prijateljskom ozračju, tijekom radnoga ručka, razgovarali su o zapadnim ulaganjima u zajedničke projekte; podizanju obrazovne razine i stručno-radne osposobljenosti mladih u Bosni i Hercegovini; nužnosti aktivnoga vladanja engleskim jezikom u BiH; potrebi prekogranične suradnje s Hrvatskom i Europskom Unijom.

Pero Radić je goste upoznao s aktualnim stanjem na općini, mogućim rješenjima te o potrebi ulaganja u lokalno gospodarstvo.

Goste je zanimala i povijest odžačkoga kraja, pa i pad Vlaške Male 25. svibnja 1945. godine. Predsjednik udruge »fra Grga Vilić« opisao je operaciju likvidiranja skupine vlaškomalskih branitelja početkom 1947. godine, o čemu će Zoran Dujak objaviti knjigu za nekoliko mjeseci.

U razgovoru su gosti istaknuli važnost novih, demokratskih inicijativa koje bi državu brže vodile prema razvoju i euroatlantskim integracijama. Gosti su na kraju ponovili svoju spremnost da pruže potporu, i političku i financijsku, i dužnosnicima lokalne razine.

Ovaj susret su pripremili članovi posavske dijaspore u Švicarskoj, Marinko Anđelić i Ilija Kovačević. Razgovorima je nazočio i Blaž Kovačević, inspektor za policijske istrage koji radi u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Piše: Udruga »fra Grga Vilić«

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka