Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Tramošnico sve me tebi zove

GRENCHEN/Švicarska - Jedan od najatraktivnijih događaja na prostoru Švicarske u ove hladne zimske dane je svakako humanitarna zabavna večer koju po deveti puta organizira Zavičajni klub Donja Tramošnica pod sloganom „Selo moje sve me tebi zove“ u Luxori dvorani u Grenchenu u blizini Solothurna.radna ekipa m

Tjekom večeri sva mjesta ove velike dvorane bila su ispunjena s dragim gostima kao Tramošnjanima koji za ovu zgodu dođoše iz cijele Švicarske dok ih je manji broj došao i iz susjedne Austrije i Njemačke.
Ove godine je po prvi puta nastupio HKUD Croatia iz Basela i organizator nije pogriješio na izboru. Svaki njihov nastup je nagrađivan burom pljeska prezadovoljnih gostiju .

HKUD Croatia iz Basela okuplja mlade u dvije folklorne skupine: pjevači i plesači.

Žarka želja nam je očuvati tradiciju folklora na ovim prostorima i u najljepšem ozračju pokazati da smo spremni svakoga dana s novim uigravanjem i vježbanjem  proširiti našu bogatu izvornu tradiciju kazala je koreografica HKUD-a Croatia iz Basela gospođa Ivanka Maslač. Gospođa Maslač je ranije plesala pri HK misiji iz Basela a u zadnje tri godine vodi pjevače i ovu plesnu skupinu koja ima 20-ak aktivnih i još oko 50-tak pasivnih članova koji ih podržavaju kako moralno tako i materijalno. Sami su sebi šivali narodne nošnje iz Slavonije, Srednje Bosne, Hercegovine i Dalmacije dok su posavske morali poručiti i kupiti jer njih nije tako lako načiniti. Članovi HKUD-a se redovno sastaju jedan puta tjedno i do sada su nastupali u skoro svim kantonima Švicarske gdje boravi naš Hrvatski puk. Gospođa Maslač je kazala kako je zadovoljna dosadašnjim radom ali je naglasila da imaju cilj povećati broj članova te imati i svoje svirače.

Ne želimo prepustiti zaboravu bogatstvo našega folklora i veliku kulturnu baštinu koju su nam ostavili naši djedovi i pradjedovi. Svi smo radnici ili učenici koji živimo modernim načinom života, ali jednako tako uživamo u slobodno vrijeme poslušati naše tradicionalne instrumente: gusle, violinu i šargiju i obući naše narodne nošnje iz Slavonije, Posavine, Srednje Bosne, Hercegovine i Dalmacije kazao je predsjednik HKUD Croatia iz Basel  gospodin Dragan Maslač. Gospodin Maslač je od početka bio član ovoga HKUD-a a od ove godine je izabran na godišnjoj Skupštini za predsjednika HKUD-a Croatia iz Basela a u samom folkloru svira i gusle. Na upit zašto HKUD nosi ime Croatia gospodin Maslač je kazao kako je prije trinaest godina postojao jedna folklorna skupina s takvim imenom pa su ga oni po preporuci njihova misionara i naslijedili. S obzirom da imaju plesače iz Slavonije, Bos. Posavine (najviše), Srednje Bosne, Hercegovine i Dalmacije stoga nam to ime nekako najviše i odgovora.  Na upit što misli za budućnost predsjednik HKUD-a je kazao kako imaju motiviranu upravu kao i plesače i pjevače te bi ga veselilo da se zadrže u ovom broju, ali napominje kako je teško mlade zadržati u tom krugu i ne samo u folkloru već i u nogometu i slično.

Isto tako vrlo pozitivno su publiku iznenadili i pjevači amateri. Iako ih je bilo samo troje publika ih je podržala dugotrajnim pljeskom. Nastupili su gospodine Pero Ivanković i dvije djevojke Marija Maslač i Ana Šutalo. Napomenut  ćemo da su se godinama pjevači amateri tradicionalno takmičili u ovom malom i pitomom mjestu Bosanske Posavine.

Uz sve ovo svoju pravu sliku pokazao je i Stipo Božić sa svojim bendom.

Nećemo zaboraviti ni ukusna jela domaće kuhinje kao ni uštipke s pavlakom i crnom kavom koje su poslužile tramošničke snaše u njihovim starim seljačkim  nošnjama!

Uz veoma bogatu tombolu kao i kulturno zabavni program bilo je i niz zavičajnih iznenađenja koje iz godine u godinu organizira neumorni predsjednik ZK Tramošnica Donja gospodin Marko Bošnjak.

Uz njega i njegov tim od 2006. godine kada je klub osnovan do sada se mnogo toga uradilo u zavičaju. Bili su organizatori i inicijatori velikog boja projekata do sada.

Krenuli su s ograđivanjem i uređenjem infrastrukture na novoosnovanom mjesnom groblju. Postavili su kovanu metalnu ogradu, ogradili groblje i uredili prostor ispred groblja za parkiranje.

Poslije toga su krenuli s obnovom devastiranog objekta mjesne ambulante. Počevši od krova pa do kompletnog uređenja pošte, matičnog ureda i ureda MZ bila je njihova inicijativa a tu su se kasnije uključili i još neki pojedinci.

Zatim su izgradili i uredili grobljansku kapelicu s mrtvačnicom. Sufinancirali su uličnu rasvjetu u selu s iznosom od 10 000 švicarskih franaka. Financirali su grijanje u župnoj crkvi, kao i proslavu 40-e obljetnice župe sv. Ivana Krstitelja prošle godine.

Tek je početak ove godine i za nju još nismo donijeli konkretan cilj, ali planove imamo i nadamo se da će se kao i do sada pozitivno ostvariti kazao je predsjednik kluba Marko Bošnjak.

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka