Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet06042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Švicarci traže da država mjesečno svakom građaninu daje novac

svicarci 5 rapi

BERN/Švicarska-NA SAVEZNOM trgu, ispred švicarskog parlamenta, uoči predavanja peticije o ustavnom referendumu o uvođenju bezuvjetnog temeljnog prihoda građana, dvije su inicijative organizirale spektakularni performans. U ime osam milijuna građana Švicarske iz kamiona su na trg istovarili 8 milijuna kovanica od pet centi, 14 tona novca u iznosu od 400.000 švicarskih franaka!

Švicarci su prikupili za trećinu više nego dovoljno potpisa za referendum o pitanju: jeste li za uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda građanina? Za ovaj referendum u manje od dva mjeseca prikupljeno je 130.000 glasova, a posljednje ankete kažu da će čak 68 posto populacije glasati "za"! Inicijative su potpise u 11 sati predale Saveznom uredu na Trgu konfederacije u Bernu.

Parola cijelog događaja bila je "Novac je sam po sebi dosadan", čime su Švicarci pokušali ukazati na činjenicu da je važnije što radimo s novcem koji imamo, a ne koliko ga imamo.

Švicarci su se u travnju ove godine poslužili ustavnom mogućnošću da zemljake pozovu na referendum o tome bi li htjeli da svaki punoljetni državljanin Švicarske, neovisno o njegovu imovinskom, socijalnom, etničkom ili pravnom statusu od države svakoga mjeseca dobije 2500 švicarskih franaka. Malodobnima je odmjeren iznos od 1800 franaka.

Ovo nije prva inicijativa ove vrste u Europi. Naime, Europska komisija uvela je na svojim službenim stranicama mogućnost da se pokreću građanske inicijative, a prva ovogodišnja pita građane zemalja EU: Traži se od Europske komisije da ohrabri suradnju zemalja članica da se istraži uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda kao alata (država) da se (u njima) unaprijede sustavi socijalne sigurnosti.

Uvjet je da se u najmanje sedam zemalja organizirano podupre takva inicijativa, a bit će uvažena ako se prikupi najmanje milijun glasova građana iz zemalja EU. Rok u kojemu ovoj inicijativi istječe važenje jest 14. siječnja 2013. godine.

Priredio PRESS GIP-a

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka