Strpat ću Perkovića u zatvor

josip perkovic

Njemački tjednik ‘Focus’ u najnovijem broju donosi nove pojedinosti vezane uz uhićenje petorice šefova bivše jugoslavenske tajne policije Udbe za čije je uhićenje njemačko pravosuđe već prije raspisalo nagradu od 12.000 eura. Prvi na listi traženih je Josip Perković za koji Focus kaže, kako će biti uhićen odmah 1. srpnja kada Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Njemački savezni tužitelj tada će aktivirati tjeralicu za bivšim generalom jugoslavenske tajne službe. Pravosudnim vlastima u Zagrebu već je predan uhidbeni nalog, pa se očekuje da će Hrvatska već tada izručiti Perkovića i još petoricu osumnjičenih za ubojstva hrvatskih emigranata na teritoriju Njemačke od 1970. do 1989. godine, među kojima je i mučko ubojstvo poznatog emigranta u Wolfratshausnu, pokraj Münchena, Stjepana Đurekovića, kojega su agenti Udbe ubili sjekirom i hicima iz vatrenog oružja zbog čega je već i osuđen Krunoslav Prates.

Pored Perkovića, prvi na listi traženih je i Zdravko Mustač (71), bivši šef jugoslavenske tajne službe s kojim je proteklih dana u Zagrebu razgovarao novinar Focusa, a koji je prije često izjavljivao kako ne zna ništa o ubojstvima hrvatskih emigranata. Ovom prilikom Mustač je rekao i kako je Jugoslavija imala pravo energično djelovati protiv disidenata koji su htjeli u zemlju unijeti oružje i eksploziv i tako zapravo pokazao da je suglasan s tadašnjim likvidacijama pripadnika emigracije.

 Zemaljski sud Bavarske utvrdio je kako je Udba između 1970. i 1989. godine u Njemačkoj ubila 22 Hrvata, a od ranije je poznato da zbog nedostatka dokaza njemačko tužiteljstvo još nije podignulo optužnice za ukupno 67 likvidacija hrvatskih emigranata na teritoriju Njemačke. Jedan od glavnih svjedoka koji će se pojaviti na suđenju Perkoviću i petorici u Njemačkoj je i Petar Penava, hrvatski emigrant, a kasnije i djelatnik SiS-a, koji raspolaže brojnim dokazima o umiješanosti Josipa Perkovića u mnoge likvidacije hrvatskih emigranata.

 Penava najavljuje kako će govoriti istinu bez “dlake na jeziku”, jer došlo je vrijeme kada udbaši i njihovi pomagači više nisu zaštićeni pa moraju odgovarati za zlodjela koja su počinili na nedužnim Hrvatima, koji su samo voljeli svoju domovinu. Kako doznajemo, Penava već duže vrijeme uživa zaštitu njemačkih policijskih tijela, koja se plaše da ga netko kao važnog svjedoka ne bi likvidirao. - Perković je htio ubiti i mene tih godina, a s tim zadatkom je i osobno stigao u Njemačku.

 Nedavno su me ‘produžene ruke bivših djelatnika Udbe’ optužile preko svojih poltrona da sam podmetnuo eksploziv u kninskoj vojarni, kao i poslao paket-bombu u Berlin kad je u posjetu bio Ivo Josipović. Njemačke obavještajne službe znaju za tu podvalu hrvatskih udbaša i ja sam na slobodi u ovoj zemlji, a ne vjerujem da će to uskoro biti Josip Perković i njegova petorica suradnika, koja su kriva i znaju o likvidacijama velikog broja emigranata na teritoriju Njemačke. Morat će odgovarati na pitanja njemačkih istražitelja koji, zahvaljujući dokumentaciji slovenske Udbe, imaju snažne dokaze tko je i kada likvidirao nedužne ljude u Njemačkoj - kaže Petar Penava, koji najavljuje kako će Perkovića smjestiti iza rešataka u Njemačkoj.

Preuzeto sa Slobodna Dalamacija, autor ZORAN PAŠKOV