Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Sretan Dan žena želi Vam GIP

Danas je međunarodni Dan žena koji se kod nas još uvijek popularno naziva "Osmi Mart" a obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.dan zena

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka, ali i velikih preokreta, kriza i radikalnih ideologija, Dan žena nosio je u sebi korijene prosvjeda i političkog aktivizma s ciljem općeg napretka, a posebice ravnopravnosti žena.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu. Tom prilikom je, na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen i “Međunarodni dan žena”. Iduće godine “Međunarodni dan žena” obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj kada se istodobno dogodio i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je živote izgubilo više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti bile su uzrok tako velikom broju žrtava.

Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.

Stroga u povodu Dana žena Državni zavod za statistiku (DSZ) – u kojemu žene čine 78,2 posto zaposlenika – objavio je statističke podatke koji potvrđuju da su žene u Hrvatskoj brojnije, dugovječnije i obrazovanije od muškaraca, ali je među ženama i više nepismenih, više nezaposlenih i slabije plaćenih osoba.

Svim pripadnicama ženskog spola želimo sretan Dan žena.
Vaš GIP

 

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka