Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Islamska apologetska argumentacija

SARAJEVO - HKD „Napredak“ Sarajevo u suizdavaštvu s  Napredak Futura Zagreb, krajem prošle godine, izdalo je doktorsku disertaciju pokojnog pomoćnog biskupa Vrhbosanskog dr. Tomislava Jablanovića naslova  „Islamska apologetska argumentacija“.  Islamska apologetska argumentacija

Radi se o iznimno vrijednom djelu pogotovo na našim prostorima. Ovaj je rad ograničen svojim vremenom ali duhom vremena u kojem je pisan.

To pogotovo vrijedi za temu dijaloga između kršćana i muslimana koja se tek s Drugim vatikanskim saborom počela ozbiljno širiti u katoličkoj Crkvi te ovaj rad spada među najranije radove ove vrste.  Ideju za tiskanje i veliki dio pripreme uz Antu Pranjkića dao je pokojni vlč. Marijan Kopić, a rukopis je uz suglasnost uzoritog Vinka kardinala Puljića ponuđen Napretku za izdavanje.

Rukopis je bio u izuzetno lošem stanju i trebalo je mnogo truda za  nužne tehničke preinake, a pod uredničkim nadzorom prof. dr. sc. Pavla Mijovića, profesora na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu koji je intervenirao i u neke bibliografske podatke.

Jablanovićev stil je kanonski, tipičan za doktorske disertacije. Poneka minimalna promjena u vezi samog teksta je napravljena zbog neodgovarajućeg Jablanovićeva prijevoda na hrvatski sa stranih jezika.  

Tomislav Jablanović rođen je 21. svibnja 1921. godine u Docu kod Travnika. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, a nadbiskupijsku gimnaziju u Travniku. Godine 1944. završava teologiju na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji. Za svećenika je zaređen 1943. godine. Bio je kapelan, kateheta i župnik. 1970. godine doktorirao je na temu Apologetska islamska argumentacija.  

Na KBF u Zagrebu i Vrbosanskoj teologiji je predavao Povijest religije i islama. 1971. godine je zaređen za  pomoćnog sarajevskog biskupa. Od 1978. do 1983. bio je glavni tajnik Biskupske konferencije a onda i  predsjednik Vijeća za hrvatske iseljenike. Preminuo je iznenada 10. travnja 1986. godine u Mosbachu u Njemačkoj. Dr. Jablanović pokopan je u Zagrebu.

Objavljena doktorska disertacija dr. Jablanovića je svojevrsni dug prema njemu koji je iskreno i u drugačijim vremenima promicao dijalog s muslimanima i ne samo na znanstvenom području nego i na opće ljudskoj prijateljskoj razini, a što se posebno vidi iz nekrologa prof. Zovkića koji je uvršten u ovu knjigu. U pripremi ove knjige sudjelovali su i dopredsjednica Napretka Kristina Vukoja Milić, prof., te vlč. prof. Ilija Drmić.

Preuzeto s: Katolička tiskovna agencija

 

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka