Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon06172019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Oproštaj od Darija Blaževića, suradnika postulature Bl. I. Merza

darijo blazevic

U ponedjeljak 6. listopada 2014. nakon duge i teške bolesti preminuo je u Osijeku Darijo Blažević. Bio je dugogodišnji suradnik Postulature blaženoga Ivana Merza i prvi web-master ove njegove internetske stranice. (Vidi impressum). Pogreb dragoga pokojnika bio je na Centralnom groblju u Osijeku u petak, 10. listopada u 12 sati.

Nakon prometne nesreće koju je doživio u svojoj trećoj godini života kad ga je na ulici udario automobil, Darijo je cijeli svoj život, sve do svoje smrti u četrdesetoj godini ostao paraliziran u donjem dijelu tijela i prisiljen upotrebljavati kolica. Unatoč tome završio je školovanje i kada je započela kompjutorska era on se u nju spretno uključio te je svojim radom na računalu činio mnoge usluge i dobra djela onima koji su mu se obraćali. Postulatura bl. Ivana Merza posebno mu je zahvalna za svesrdnu nesebičnu pomoć koju je godinama iskazivao u raznim oblicima: u prvom redu uređujući od početka web stranicu bl. Ivana, skenirajuću brojne dokumente, računalno prepisujući tekstove Ivana Merza; a kada u posljednje vrijeme više nije mogao raditi tada je od svojih skromnih sredstava čak i materijalno pomagao promicanje širenja i poznavanja našega Blaženika.

Unatoč teškoj invalidnosti koja ga je prikovala uz krevet i kolica, Darijo je ostao uvijek vedar i nasmijan. Svoju invalidnost podnosio je veoma strpljivo, nikad se ne ljuteći na Boga što je dopustio da ga je snašla ovako teška životna kušnja. Dok je boravio u bolnici, i kad se vratio iz nesvijesti opet se pojavio onaj njegov smiješak te je medicinsko osoblje bilo upravo fascinirano kako je sačuvao vedrinu duha, smirenost i predanje u volju Božju u teškom zdravstvenom stanju u kojem se nalazio.

Darijo je bio iskreni vjernik. Dok je mogao redovito je išao u svoju župnu crkvu sv. Obitelji na sv. misu u svojim kolicima, molio se kod kuće, posebno sv. krunicu, čitao Bibliju i tu nalazio snagu za nošenje svoga svakodnevnoga križa koji nije bio lagan. Posljednjih mjeseci Darija je pogodila još jedna tragedija. U kratkom vremenu izgubio je oba roditelja, ali je i taj gubitak podnio u pravom kršćanskom duhu. Mjesec dana prije njegove smrti posljednji puta sam ga posjetio. Premda je već bio u dosta teškom stanju s poteškoćama u disanju i ovisan o kisiku, zadivio me je svojom vedrinom i svojim uvjerenjem kako i ovakav njegov život ima u Božjem planu smisao i značenje.
Svega nekoliko sati prije svoje smrti, 5. 10. 2014. u 19 sati Darijo je poslao posljednju poruku svojim prijateljima Domagoju i Kreši. Bio je to u stvari njegov odgovor na njihovu sms poruku koju su mu uputili iz Rima gdje se trenutno nalaze i u kojoj mu javljaju da će se u Rimu za njega moliti. Darijo im je odgovorio ovim riječima: „Drago mi je što molite i mislite na mene!“ To je posljednje što je Darijo poslao svojim najbližima. Za nekoliko sati u ranim jutarnjim satima sljedećega dana Darijo se bio preselio u Vječnost.

Ono što bih posebno želio istaknuti to je Darijeva plemenitost i dobrotvornost. Iako i sâm potreban pomoći i ovisan o drugima, imao je široko i darežljivo srce pa je pomagao bližnjima u nevolji prema svojim mogućnostima. Bio sam neposredni svjedok prošle godine kada se odazvao pozivu jedne siromašne obitelji iz Zagreba koja je zapala u tešku materijalnu krizu i neimaštinu i kad im je uputio svoju novčanu pomoć koja nije bila malena. Dapače od dvadeset dobrotvora koji su pomogli toj obitelji izaći iz krize, Darijev dar je bio najveći i daleko je nadmašio sve ostale. I danas mu je ta obitelj iskreno zahvalna. Za djecu iz Benina u Africi redovito je odvajao novce i ubacivao u košaru koja je bila postavljena u njegovoj župnoj Crkvi i to tako da ga nitko ne vidi, a radilo se o ne baš malim svotama novca, čak i po par tisuća kuna. Dosta je dijelio novca na ulici siromasima koji su ga tražili. Njegovi prijatelji, Domagoj i Krešo, koji su ga pratili prigodom njegova posjeta Zagrebu svjedoče kako je podijelio siromasima ispred katedrale sav svoj novac, a dijelio je novčanice od 200 kuna. Siromasi su pred njime koji je bio u kolicima klecali na koljenima i tražili od invalida novce, a on je davao.

U svome radu za promicanje poznavanja bl. Ivana Merza Darijo je sastavljao i lijepe elektroničke prezentacije. Jednu od njih stavio je i na Internet na poznatu stranicu slideshare.net. To sam otkrio evo tek jučer kad sam prikupljao podatke o njegovu životu i djelima.
 Darijo je bio izabrao najljepše misli od blaženog Ivana o prolaznosti i vječnosti i ilustrirao ih krasnim slikama i glazbom. S tim se mislima blaženog Ivana Darijo potpuno identificirao i učinio ih svojima pa ovaj njegov rad možemo smatrati u izvjesnom smislu kao njegovu duhovnu oporuku. Poslušajmo neke od tih misli bl. Ivana u kojima se Darijo potpuno pronašao:


„Ima li čovjek ovdje pravo na sreću? Zar nije ovaj svijet – svijet rada i muke, i kako se čovjek pokaže u tom radu, dobiva nagradu na drugom svijetu, koji je vječan. – Kad je u prirodi sve tako sjajno uređeno mora biti i vječnost našega života u smislu pravednosti. – Znamo da je ovaj život vrlo kratka faza i da ćemo zatim biti u vječnome nebu. – Treba sve sile ovoga života usredotočiti prema životu koji slijedi nakon boravka na zemlji. – Čovjek je ovdje samo putnik, njegovo pravo određenje nije na toj zemlji, on je izabran za nešto više. – Upotrijebimo sve naše energije da spasimo naše duše i što više duša naših bližnjih. – Proći će i roditelji i sve će izgledati kao san, dok i ja ne zađem u tamnu, groznu ulicu. Ali ne, nije tamna ni grozna, nego svijetla, puna nadnaravnog sjaja. Tamo se slavi Resurrectio – Uskrsnuće.“

Sve ove misli bl. Ivana Darijo je ilustrirao krasnim slikama koje još više pojačavaju njihovu poruku. I na kraju prezentacije Darijo je dodao ove riječi:
 Zahvaljujem što ste gledali ovu prezentaciju! Ako vam se ovo svidjelo pošaljite prezentaciju svojim prijateljima da se i oni duhovno obogate dubinom misli našega blaženika. Autor prezentacije: Darijo Blažević.

(Web adresa prezentacije: http://www.slideshare.net/guestfc9e6a/ivan-merz )
 Za svoj zaslužan rad na promicanju poznavanja i štovanja bl. Ivana Merza Darijo je dobio i poseban blagoslov na pergameni od Pape Ivana Pavla II.

Darijo, hvala ti za sve dobro koje si učinio u svome životu, hvala ti za krasno svjedočanstvo vjere u nošenju svakodnevnog križa, hvala ti za tvoju vedrinu i smiješak kojima si sve nas razvedravao kad smo te posjećivali i kojim se pokazivao da čovjek i u patnji i nošenju križa može biti vedar i nasmiješen. Neka ti dobri Bog obilno nagradi tvoju strpljivost u nošenju križa, tvoju velikodušnost i ljubav koju si iskazivao svima oko sebe. Vjerujemo da su sada minule sve patnje koje si strpljivo primao iz Božje ruke, da si za njih dobio zasluženu nagradu i da si sada zajedno sa svojim roditeljima ušao u vječno blaženstvo koje je Bog obećao onima koji u njega vjeruju i po vjeri žive.

Preuzeto s obitelji Malih marija, autor,  p. Božidar Nagy, SJ, postulator

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka