Kardinal Puljić pohodio je župu Vitez

puljic vitez

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 4. svibnja 2013. pohodio je župu sv. Juraja mučenika u Vitezu te tom prigodom podijelio sakrament krizme za 208 krizmanika. Nakon svečanog dočeka pred župnom crkvom, uslijedio je susret kardinala Puljića s krizmanicima.

Potom je kardinal Puljić u dvorištu župne crkve predvodio svečano Euharistijsko slavlje u suslavlju sa župnikom fra Markom Kepićem, generalnim vikarom mons. Lukom Tunjićem, koji je bio sukrizmatelj, te još sedmoricom svećenika.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je posvijestio krizmanicima da danas primaju Duha Svetoga i potvrđuju krsnu milost te da se opredjeljuju za Krista i izražavaju želju u toj krsnoj milosti živjeti. „Neka vam vaša vjera bude nešto najsvetije i ono što se najviše voli, a za ono što se voli, za to se i žrtvuje. Zato vas hrabrim da, snagom Duha kojeg primate, imate ražarena srca u daru vjere.

 Čuli smo u prvom čitanju riječ o apostolima koji su rasli uz Isusa, slušali njegovu riječ, gledali njegova čudesa, ali kad je Krist bio razapet oni su se razbježali. Prepali su se križa. To je ponekad opasnost i za nas. Kad treba koji put posvjedočiti vjeru i trpjeti, postanemo kukavice, te svoju vjeru zatajimo i priklonimo se kako drugi misle. To je opasnost. Prepoznajmo sebe u apostolima, kao ljudi koji su sposobni i zatajiti Isusa, poradi veće plaće ili ugleda u međunarodnoj zajednici.

 Međutim ima nešto za što se i život daje, a to je vjera. Apostoli, kad su primili snagu Duha Svetoga, neustrašivo i ustrajno svjedoče Uskrslog Krista. Nemojte se izjednačiti s onima koji žive samo za ovaj svijet! Vi budite svjedoci onog većeg, nositelji vječnih vrijednosti, jer budućnost pripada onima koji su u Bogu“, poručio je kardinal Puljić.

Po završetku Euharistijskoga slavlja krizmanici su darovali kardinalu sliku Blažene Djevice Marije.

Preuzeto s (kta/d.t.)