Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned10202019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Za navodnjavanje u općini Odžak 4 milijuna KM

U Vladi ŽP potpisan ugovor za navodnjavanje u općini Odžak

Općina Odžak je jedna od 9 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima Vlada FBiH putem kreditne linije Svjetske banke implementira Projekt „Razvoj sustava navodnjavanja u BiH“. Vrijednost projekta je oko 4 milijuna KM (3.996.797,99), a rok za završetak radova je 30.11.2019. godine što je ujedno i termin završetka Projekta.

Potpisivanje Ugovora danas je upriličeno u Vladi Županije Posavske u Orašju. Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić tim je povodom na početku svečanog potpisivanja izrazio zadovoljstvo što će se projekt realizirati na području Županije Posavske u općini Odžak. Ugovor je potpisan između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva-PIU Šumarstva i poljoprivrede i firme Roading d.o.o. Gračanica. Projekt se realizira u dvije faze kod kojih je Faza I: Izgradnja sistema odvodnje već u tijeku, a sada su se stvorili uvjeti za početak implementacije Faze II projekta uspostave sustava navodnjavanja. Područje navodnjavanja pokriva bruto površinu od 1100 ha, a obuhvaća područje pod nazivom „Mera“.

navodnjavanje odzak 900

Nakon potpisivanja ugovora novinarima su se obratili:

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić: – Značajan je ovo projekt zato što će se uz ostalo izvršiti sanacija kanalske mreže i izgraditi oko 20 km cjevovoda. Uz to što dobivamo mogućnost da riješimo problem zaobalne vode, projekt će omogućiti da na vrijeme poštujemo agrotehničke rokove, omogućiti da budemo otporni na elementarnu nepogodu kao što je suša koje su u zadnje vrijeme učestale na našem području. U konačnici projekt će značajno doprinijeti stabilnijoj poljoprivrednoj proizvodnji, prvenstveno sjemenarskih kultura na kojima naši poljoprivrednici mogu ostvariti izuzetno veću dobiti nego na klasičnim proizvodnjama. Županijsko ministarstvo poljoprivrede svakako planira i na drugim prostorima u Županiji Posavskoj implementirati ovakve projekte uz pomoć organizacija koji ih podupiru, izjavio je ministar Brkić.navodnjavanje odzak 1024

Jakov Ivanković načelnik općine Odžak također je izrazio zadovoljstvo što se značajan projekt nakon višegodišnjih dogovaranja implementira u općini Odžak.-Za jednu malu općinu ovo su značajna sredstva koja će utjecati da se definitivno promjeni način obrade zemljišta na tom području. Nadam se da ćemo stvoriti dobre temelje i biti dobri korisnici toga sustava da pronađemo daljnje investitore kako bi mrežu mogli dugoročno proširiti, jer vidjevši s koliko se problema susreću poljoprivrednici kroz poplave i suše, ti su nam sustavi potrebni ako želimo biti konkurentni na tržištu, kazao je načelnik Ivanković.

Alojz Dunđer, direktor Ureda za implementaciju projekata u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva: – Danas smo potpisali ugovor za radove navodnjavanja, imajući u vidu činjenicu da smo prije nekih 3-4 mjeseca isto tako potpisali ugovor za rekonstrukciju postojeće kanalske mreže za odvodnju. Sveukupna vrijednost investicije i navodnjavanja i odvodnje na području općine Odžak je negdje oko 5,5 milijuna KM, gdje je 1,5 milijuna KM već osigurano i ugovoreno za projekt odvodnje, a danas potpisujemo ugovor na vrijednost oko 4 milijuna KM za projekt navodnjavanja.

navodnjavanje odzak 901

Sustav navodnjavanja na području općine Odžak sastoji se od 9 bunara gdje svaki od njih može neovisno funkcionirati kao izdvojeni podsustav i distributivne cijevne mreže u dužini od oko 20 km. Kapacitet crpnih pumpi je oko 25 litara u sekundi i on po svom kapacitetu prevazilazi današnje potrebe, međutim vodilo se računa i o budućnosti, u slučaju promjene kultura. Mi iz samog projekta financiramo izradu primarne mreže u primarnom sustavu za navodnjavanje, a obveza svakog krajnjeg korisnika odnosno farmera i individualnog proizvođača jeste ta da od tog glavnog sustava do svoje individualnih parcela dovede vodu i to se smatra kao doprinos krajnjeg korisnika u procesu implementacije i investicije u sam projekt, pojasnio je direktor Ureda Dunđer.

Preuzeto sa: Službene stranice ŽP

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka