Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto08042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Središnja svečanost obilježavanja „DANA SJEĆANJA 2019.“

I ove, kao i prethodnih godina u nizu sve od 1996. u odžačkom kraju koncem svibnja obilježeni su Dani sjećanja. Prigoda je to u kojoj se ovdašnji puk prisjeća stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća, odnosno komunističke diktature koja je nastupila po samom završetku ratnih operacija. Današnji dan je bio dostojanstvo i pijetet žrtvama. Još jednom smo dostojanstveno, skrušeno i ponizno molili i zahvalili za podnesene žrtve ovih 3.411 mučenika za stradanja i slobodu svoga naroda.

Svetu misu je predvodio dr. Franjo Komarica kojega je kao i sve svećenike, časne sestre, političke djelatnike te sve drage goste, s ove i one strane Save pozdravio i zahvalio im se župnik Pos. Mahale vlč. Pavo Brajinović riječima:

spomen park posavska mahala 4

Draga braćo i sestre, dragi naši prijatelji! Od srca pozdravljam sve nazočne koji ste danas došli u ovo mjesto, na ovu svetu zemlju, mučeničkom krvlju natopljenu, krvlju poginulih naših očeva i majki, braće i sestara, naših palih branitelja, koji su pobijeni samo zato što su voljeli i branili svoje, prag svoga doma, svoju obitelj i ponos svoga naroda i ovog našeg lijepog posavskog, odžačko - podvučijačkog kraja. Odakle god došli, dobro nam došli dragi prijatelji. Čast mi je danas kao župnik ove „ZAJEDNICE VJERNIKA“, Posavska Mahala: * Pozdraviti braću svećenike i časne sestre na čelu s našim dragim biskupom, mojim dragim školskim kolegom, dr. Franjom Komaricom koji će danas slaviti svetu misu sa svima nama i moliti za naše poginule branitelje, i nas, njihove potomke koji dođosmo poslije njih. * Pozdravljam sve političke djelatnike, na čelu s predsjednikom Čovićem, dopredsjednikom Republike srpske Josipom Jerkovićem, * Đuru Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske, kao predstavnika županijskih vlasti i institucija, * i našeg načelnika Jakova Ivankovića i sve drage nam goste, s ove strane Save i sve političke djelatnike, udruge i drage prijatelje s druge strane Save iz zemlje Hrvatske. Braćo i sestre!

Mi danas nismo ovdje što nekoga mrzimo, mi smo ovdje što svoje poginule, ubijene i nestale volimo i zato smo došli da se za njih molimo. Upravo misao uskrsnuća nas je ovdje dovela da ispovjedimo svoju vjeru u prekogrobni život moleći za naše heroje koji svoje živote položiše na oltaru naše drage domovine.

pos mahala 2019

Same činjenice najbolje govore o ovome danu: * 3.411 poginula, ubijena ili nestala naša branitelja čija su imena napisana u „spomen parku“, koji smo prošle godine njima u čast otvorili i blagoslovili i kao znak ovog naraštaja postavili, želeći posvijestiti stradanja Hrvata ovog odžačko podvučijačkog kraja, ali i ispričati priču o nama, našoj generaciji i našem odnosu prema našim precima, zavičaju, svijetu i životu i na taj način da im spomen očuvamo! * Preko dvije tisuće udovica što ostaše sa svojom malodobnom i nezaštićenom djecom noseći žig prokazanog, državnog neprijatelja kroz čitavo vrijeme trajanja države Jugoslavije.

spomen park pos mahala

* Više stotina siročadi koji se rodiše poslije smrti njihovih otaca, među koje spadam i ja i nikada ne osjetismo ljubav svojih poginulih očeva, koji život svoj položiše da bismo mi njihovi potomci danas ovdje živjeli.

* Nigdje se ne može pročitati ali smatram da treba naglasiti i jednu nepobitnu činjenicu zapamtiti i mladim generacijama pričati: ovi poginuli naši branitelji su jedini kontigent hrvatske vojske toga vremena, koji nije krenuo na Blajburg, nego je ostao hrabro na pragu svog obiteljskog doma, braneći svoju djedovinu, svoju obitelj i ovu nam dragu posavsku zemlju i tu na svome pragu položiše svoje mlade živote i svojom junačkom krvlju natopiše ovu dragu nam rodnu grudu.

mladi odzak

* Naš dolazak danas njima u spomen ponovno želi posvijestiti:„Navik živi ki zgine pošteno“! Braćo i sestre! Centar svih današnjih zbivanja je sveta misa, ta nekrvna žrtva raspetoga Krista, zato preuzvišeni prikažite je dragom Bogu, za naše poginule i nestale branitelje, nevino pobijenu djecu, masakrirane žene, starce i starice, pobijene po avlijama, šljivicima i vrtlovima i pašnjacima, i za sve one koji danas žive od njihova roda i poroda, za prošlost, sadašnjost, ali i budućnost ovog mučeničkog i patničkog hrvatskog naroda, koji je kroz svoju dugu i krvavu povijest ostao vjeran Bogu i rodnoj grudi do današnjeg dana.

Tako je bilo, dao dobri Bog da tako i ubuduće ostane!
Amen!

Posavska Mahala, 25. 5. 2019. vlč. Pavao Brajinović, župnik

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka