Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Službeno završena i puštena dionica autoceste Svilaj-Odžak

Dužina od 10.7 kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj - Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5-C, službeno je završena u ponedjeljak 11 prosinca 2017. godine i puštena je na korištenje lokalnom stanovništva do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza kada će biti otvorena za sav promet.

Ova dionica moderne autoceste je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture već će ovaj dio koridora znatno rasteretiti promet u Odžaku, a pravu će vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta u Svilaju kada će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama europskih cesta.

pustena cesta

Izaslanik EU u BiH Melvin Asin kazao je da se ovim danom označava veliki korak prema implementaciji agnede za povezivanje BiH s Europskom Unijom.

– Naš zajednički cilj je unapređenje BiH i njenih susjeda Zapadnog Balkana te Evropske unije. EU je sufinancirala radove sa 17,5 miliona eura iz granta EU za Zapadni Balkan. Ovo će biti važna spona između Sarajeva Zagreba, Sarajeva Budimpešte i Sarajeva i Beograda.

Izgradnja dionice Svilaj-Odžak značajna je i zbog teretnog prometa koji se odvija na sjeveru BiH, kod Bosanskog Broda i Orašja.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je istaknuo kako ovaj dio predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru Vc u BiH te da ima strateški značaj za izgradnju cjelokupne autoceste.

Stoga će autocesta na koridoru Vc dobiti svoj pravi značaj tek nakon što bude izgrađena u cijelosti, od Bijače do Svilaja, i tada će promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će privući uz lokalni i regionalni promet a most u Svilaju će BiH spojiti s Hrvatskom.

– Izgradnja mosta u Svilaju, kao i graničnog prijelaz na vratima Europe ubrzat će protok robe i putnika između BiH i Hrvatske.

pustena cesta1 900

JP Autoceste FBiH važno da uz 11 kilometara moderne autoceste benefit ima i lokalna zajednica. Tako je uz 11 kilometara moderne autoceste za lokalnu zajednicu izgrađena  i pristupna cesta dužine 4 km a vrijednost investicije je tri milijuna KM. Također je uloženo preko 11 milijuna KM vlastitih sredstava za eksproprijaciju zemljišta.

Načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković naglasio je značaj završetka izgradnje dionice Svilaj -Odžak za gospodarski razvoj ove lokalne zajednice.

Izgradnja ove dionice koštala je 85 milijuna eura s PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Europske investicione banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant i vlastitih sredstva JP Autoceste FBiH.

PRESS GIP-apustena cesta1024

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka