Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet05282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Djeca Župe sv. Ane Domaljevac primila Svetu Pričest

DOMALJEVAC-Na dar poplavljenoj župi Domaljevac 19 prvopričesnika. Ako je suditi po velikom broju djece koja su svojim neukrotivim radosnim smijehom jednogodišnjaka ispunili zvonkim glasićima župnu crkvu Svete Ane u Domaljevcu, ta posavska župa koja je samo prije godinu dana gotovo u cijelosti plivala u vodi, ima budućnosti unatoč aktualnim negativnim trendovima odlaska mladih na zapad.

domaljevac prva pricest

Piše: Nada Koturić

Poplavljena župa nakon poplavnog stradanja dobiva najvrjedniji dar, mlade, stasale do Sakramenta prve Svete Pričesti.
                               
Važnost duhovnog

Nedjelja će se prvopričesnicima urezati duboko u pamćenje jer su na euharistijskom slavlju što ga je predvodio fra Blaž Marković primili sakrament prve Svete Pričesti. U bijelim opravama i sa svijećama u rukama bili su na radost i ponos okupljenih roditelja, kumova, vjeroučitelja, prijatelja i cijele župe.

Danas je poseban dan jer 19 je djece primilo je prvu Pričest. Ovo je njihova radost, radost njihovih roditelja, rodbine i prijatelje i naposljetku cijele župe i cijelog našeg kraja. Za tu su radost i budućnost svojih mladih župljana svi se molimo, kazao je župnik fra Blaž Marković koji im je i dodijelio Sakrament Prve Pričesti u crkvi sv. Ane u Domaljevcu.

Tijekom propovijedi fra Blaž je govorio o značaju duhovnog, o sakramentima te poručio da prvopričesnici vole svoje bližnje, poštuju, čine dobro i slijede Boga.

Prvopričesnici na radost župi

Prvopričesnici su bili vidno radosni i uzbuđeni ali su bez greške na radost župljana u okviru u misnoga slavlja izveli i prigodan program kojeg uvijek odlično osmisli i vodi časna sestra Jela.

Nakon svečanog obreda u crkvi slavlje se preselilo u domove prvopričesnika. Po tradiciji za za stolom se okupi rodbina i prijatelji, pa nerijetko ispred doma prvopričesnika ponikne i šator.

Naime, veliki prošireni obiteljski ručkovi u prigodama Sakramenata krštenja, pričesti ili krizme, unatoč sve većoj krizi i općem padu standarda, ne gube na važnosti i ne uzmiču pred skupoćom.

Većina roditelja spremna je ta slavlja pretvarati u prave male pirove, za koji se neminovno izdvoji nekoliko tisuća maraka. U vrijeme post-poplavne besparice, mnogi će zbog tog izdatka neminovno ići u minuse, ali tradicija koja sve više poprima i neka moderna obilježja glamura, prati moderne trendove i u Posavini.

Za GIP piše Nada Koturić

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka