Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon06172019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Posavljani hodočastili u Šurkovac kod Ljubije

zupljani-hasica-u-surkovcu

Nošeni Duhom molitve i raspoloženjem koje ne prepoznaje hladnoću zimskog vremena, crkva od betona je oživjela... Uslišala se molitva sa blagoslova temelja da što prije zajedno s fra Ivom slavimo sv. Misu pod krovom u pokrivenoj crkvi i željom da što prije oživi, ustane iz pepela i živa Crkva...Potpomognuti vjernicima iz Tolise, Domaljevca i drugih župa napunili smo autobus Čakroturs-a, te u ranim jutarnjim satima, dok je baka Luca zvonila na jutarnji pozdrav Gospi, krenuli smo u Šurkovac. Nakon jutarnje kave prva stanica nam je bila na Petrićevcu, samostan i crkva naših ujaka Bosne Srebrene. U ratu su strašno stradali, porušeni do temelja, protjerani iz svog samostana čak su neki i ubijeni. No, nakon rata ponovno se vraćaju u svoju samostan kao i manji broj vjernika (oko 400). Poslije dolaska sv. Oca Ivana Pavla II 2003. godine snažnom podrškom njegove prisutnosti kreću u obnovu. Već su napravili potpuno novu župnu crkvu, veću i ljepšu nego što su bile prijeratne. A u znak zahvalnosti, uskoro blaženom Ivanu Pavlu II izgradit će i spomen kapelu, kaže gvardijan fra Ivo Orlovac.

Iz samostana Petrićeva krenuli smo u posjetu katedrale i biskupa msrg. Franje Komarice. Pozdravio nas je fra Marko Semren, pomoćni banjalučki biskup, a kancelar Pero Grgić nam je uputio par riječi dobrodošlice i kratko upoznavanje s katedralom i stanjem u biskupiji.

I nakon toga nismo mogli a da ne posjetimo i trapiste u njihovom samostanu Marija zvijezda. Oduševljeni redovnik-trapist, koji je nedavno došao u Bosnu o. Zvonko ukratko nas je vratio u sjajna vremena samoga reda, ali i potakao na molitvu za duhovna zvanja s vjerom da se otvara novo doba žive Crkve. Dušom ispunjenom sjajnim dojmovima iz Banja luke krenuli smo put Šurkovca. U tek pokrivenoj crkvi i hodočasnicima koji su stigli iz Dalmacije i drugih krajeva dočekao nas je naš fra Ivo.


Već je počela priprema za sv. Misu pa smo se odmah uključili. Nošeni Duhom molitve i raspoloženjem koje ne prepoznaje hladnoću zimskog vremena, crkva od betona je oživjela, a pred nama je samo Srce gospodina našega Isusa Krista i molitva da učini naša srca po srcu svome. Uslišala se molitva sa blagoslova temelja da što prije zajedno s fra Ivom slavimo sv. Misu pod krovom u pokrivenoj crkvi i željom da što prije oživi, ustane iz pepela i živa Crkva.

Nadamo se da će to biti uskoro jer se već primjećuju naznake, a naša molitva se nastavlja, kako ove prve subote za duhovna zvanja tako i svakim danom za obraćenje, mir i obnovu svega porušenog po zagovoru naše nebeske Majke!

Preuzeto s hasic-online, piše: fra Joso Oršolić, župnik Tišine

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka