Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon09212020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

STIŽE FINANCIJSKA POMOĆ ŽUPANIJI POSAVSKOJ

Središnji državni ured i državni tajnik Zvonko Milas za Hrvate izvan Republike Hrvatske kontinuirano pruža potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovinite vam ovdje donosimo popis financijske pomoći ŽUPANIJI POSAVSKOJ. Na 10. sjednici (17.09. 2020.) Vlada Republike Hrvatske usvojila Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Opširnije:STIŽE FINANCIJSKA POMOĆ ŽUPANIJI POSAVSKOJ

Drugi Memorijalni ribički turnir TONY CARP CUP” u Oštroj Luki

OŠTRA LUKA-Jezero u Oštroj Luci postala je prava sportska i turistička atrakcija. Sva međunarodna ribička natjecanja „pod kapom“ sekcije ribiča dva oraška sela Oštre Luke i Boka vrhunski se organiziraju, tako da je na ribičkoj karti taj dio oraške Posavine postalo omiljeno mjesto dolaska ribiča čak i zemalja okruženja, osobito susjdnih slavonaca, a napose županjaca.

Opširnije:Drugi Memorijalni ribički turnir TONY CARP CUP” u Oštroj Luki

Zaplijenjene tablete i marihuane u Odžaku

Nastavljajući rad na suzbijanju kaznenih djela iz oblasti zlouporaba opojnih droga, službenici Odjela kriminalističke policije PU Odžak su dana 16.09.2020 godine u gradskom parku u Odžaku, zatekli 37-godišnju J.H. iz Vukosavlja, za koju su raspolagali operativnim saznanjima da kod sebe posjeduje opojnu drogu. Navedena je privedena u službene prostorije PU Odžak, gdje je nad istom izvršena pretraga.

Opširnije:Zaplijenjene tablete i marihuane u Odžaku

Deveto zavjetno hodočašće selima Župe Tolisa

TOLISA-Zvuci crkvenih zvona ispod prekrasnih zvonika Toliške samostanske i župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije ispratili su i dočekali Deveto zavjetno hodočašće selima župe Tolisa. Potrajalo je više od pet sati a završilo misom polnoćkom na otvorenom.

Opširnije:Deveto zavjetno hodočašće selima Župe Tolisa

POMOZIMO DJECI U PROMETU – POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE“

U ponedjeljak 07. rujna 2020. godine na području Županije Posavske započinje nova školska godina. Kao i prethodnih godina Uprava policije MUP-a ŽP i ove godine provoditi će pojačane aktivnosti na povećanju stupnja sigurnosti najmlađih sudionika u prometu. Aktivnosti će se provoditi u sklopu akcije pod nazivom „POMOZIMO DJECI U PROMETU – POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE“, u periodu od 07.09.2020 godine do kraja školske godine.

Opširnije:POMOZIMO DJECI U PROMETU – POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE“

Svijetli posavski primjeri: Jela Lušo

Njezinim angažmanom Bosanska Posavina sve je prisutnija u medijskom prostoru i uz njezin rad o Bosanskoj Posavini se sve više čuje i izvan posavskih paralela i meridijana. Naravno, riječ o gospođi Jeli Lušo, neumornoj radnici na posavskoj njivi Božjoj, koja svima nama približava stvarnost i današnjicu u lijepoj našoj Posavini. Primjer za pokazati, a mladima za učiti i nadahnjivati se te produbljivati ljubav prema rodnoj grudi.

Opširnije:Svijetli posavski primjeri: Jela Lušo

Proslavljena je Mlada nedjelja Sluge Božjeg fra Lovre Milanovića

TURIĆ - U subotu 29. kolovoza 2020. godine proslavljena je fra Lovrina Mlada nedjelja na groblju u Turiću gdje je sahranjen „Sluga Božji“ fra Lovro Milanović.  Po vjerojatno najtoplijem danu u tekućoj godini ipak se okupio veliki broj vjernika na mjestu fra Lovrinog mučeništva, u Starom Selu.

Opširnije:Proslavljena je Mlada nedjelja Sluge Božjeg fra Lovre Milanovića

U posjeti najvećem svetištu u BiH Gospe od Anđela u župi Gornja Tramošnica

TRAMOŠNICA U najvećem svetištu Gospe od Andela u BiH u župi Gornja Tramošnica slavljena je Gospa od Anđela uz molitvu i stotine vjernika koji su se slili u to posavsko mjesto nakon tradicionalnih hodočašca. Poslije rata župa polako okuplja razasuti vjernički puk diljem svijeta od Švicarske, Njemačke, Austrije i Hrvatske.

Opširnije:U posjeti najvećem svetištu u BiH Gospe od Anđela u župi Gornja Tramošnica

Najavljujemo važne događaje u Posavini

Lijepo je vidjeti kako se i u ovo teško vrijeme epidemije COVIDA-19 ovih dana u Posavini najavljuju događaji koji će okupiti veliki broj vjernika u određenim župama. To je ujedno i znak da Posavina živi. Tako se upućuje poziv i najavljuje redovito ovogodišnje hodočašće u župi Turić kod Gradačca na grob mučenika fra Lovre Milanovića, poznato u narodu kao fra Lovrinu mladu nedjelju.

Opširnije:Najavljujemo važne događaje u Posavini

U Potočanima neobična životna priča o lanetu i psima

ODŽAK-Priroda kao i život lijepi su, ali i nepredvidivi. Prirodni lanci preživljavanja u kojem se točno zna tko su prirodni (ne)prijatelji demantira neobična priča koju bilježimo u živopisnom odžačkom selu Potočani smještenom na obroncima planine Vučjak kod Odžaka.

Opširnije:U Potočanima neobična životna priča o lanetu i psima

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka