Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet06042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Obilježena obljetnica stradanja kostrčkih branitelja i civila

Mještani Kostrča su se tradicionalno okupili 31.05.2020. kraj Spomen obilježja u središtu mjesta, kako bi odali dužnu počast svojim sumještanima, svim stradalim braniteljima i civilima, koji su tijekom Domovinskog rata položili svoj život u obrani rodnih ognjišta.kostrc

U znak tužnog sjećanja iz Domovinskoga rata u kojem su na današnji dan 1995.g. od neprijateljske granate poginula tri pripadnika Kostrčke satnije 3. bojne 106 HVO br Orašje Marko Živković, Mato Baotić i Miroslav Baotić. prisjetili su se i svih drugih poginulih i umrlih 13 branitelja i 5 civila iz Mjesne zajednice Kostrč, u suradnji s udrugama iz Domovinskoga rata, MZ Kostrč organizirala je obilježavanje godišnjice stradanja branitelja i civila, kao i Dana branitelja, dragovoljaca, veterana, ratnih vojnih invalida i sudionika Domovinskoga rata, pripadnika 3.Bojne 106.brigade HVO Orašje.

kostrc2

Najprije je se u 11.00 sati u crkvi UBDM na Raščici služila sveta misa za poginule i umrle branitelje iz Kostrča, a potom je, pred velikim brojem mještana i gostiju, upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja. Okupljeni su evocirali uspomene iz ratnog vremena, prisjetili se teških bitaka i svojih stradalih hrabrih suboraca, a najteže je bilo roditeljima poginulih branitelja, koji su u tišini kleknuli i molili za svoje sinove.

kostrc3

Vijence su položili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata MZ Kostrč, Temeljnog ogranka HDZ Kostrč, Mjesne zajednice Kostrč, Ministarstva branitelja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Orašje predvođeni ministrom Marijanom Kopićem, kao i predstavnici općine Orašje s načelnikom Stankom Vincetićem i Mariom Oršolićem predsjednikom OV Orašje. Opijelo za sve poginule izmolio je fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa, a potom je u mjesnom Domu upriličen domjenak za mještane i goste

PRESS GIP-akostrc uska

Doniran tunel za dezinficiranje Domu zdravlja iz Odžaka

U posljednjih mjesec dana koliko traje epidemija korone virusa sve je više onih koji ozbiljno razmišljaju o vlastitim i tuđim životima. Pisali smo o proizvodnji vizira, prvim BiH respiratorima proizvedenim u Gradačcu i sada je na red došla još jedna ideja mladih Odžačana.

Opširnije:Doniran tunel za dezinficiranje Domu zdravlja iz Odžaka

Skromna proslava "Dana sjećanja 2020." u Odžačkom kraju

Mjesec svibanj ove godine obilježen je 75. obljetnicom od završetka Drugog svjetskoga rata. Među narodima Europe i svijeta koji komemoriraju tu obljetnicu i naš narod oživljava povijesno sjećanje na svibanj 1945. godine. Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode koju je očekivao i hrvatski narod u BiH i Posavini. No, mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i ubijanja nevinih ljudi.

Opširnije:Skromna proslava "Dana sjećanja 2020." u Odžačkom kraju

Obilježena 28.obljetnica utemeljenja 102. i 104. brigade HVO-a

Svake godine 17. ožujka dvije brigade HVO-a obilježavaju obljetnicu osnivanja. To su 102. HVO brigada Odžak i 104. HVO brigada Domaljevac- Šamac. Tako je bilo i ove godine kada se proslavila 28 godina od njihovih osnutaka. Tim je povodom ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić uputio prigodne riječi u povodu značajnih datuma iz Domovinskoga rata.

Opširnije:Obilježena 28.obljetnica utemeljenja 102. i 104. brigade HVO-a

Sjećanje na Dane sjećanja

Na samom kraju Drugog svjetskog rata, počevši od 19. travnja 1945. partizanske jedinice su u Posavini izvele „Operaciju Vlaška Mala“, poznatiju pod imenom Bitka za Odžak. Cilj joj je bio skršiti zadnji otpor preostalih lokalnih hrvatskih snaga koje se nisu htjele povući prema zapadu i odbijale predaju te nastavljale pružati žestok otpor znatno jačim i brojnijim partizanskim jedinicama sve do 25. svibnja 1945.godine.

Opširnije:Sjećanje na Dane sjećanja

Most Svilaj u završnoj fazi gradnje

Kako saznajemo most na rijeci Savi kod Svilaja je u završnoj fazi. U narednim danima Velikog tjedna predstoji ispitivanje mosta: probno opterećenje te izrada horizontalne signalizacije kao i  tehnički pregled što je potrebno za dobivanje uporabne dozvole kako bi spojio dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

Opširnije:Most Svilaj u završnoj fazi gradnje

Dok čekamo bolje sutra, radimo na ostvarenju svojih snova

Problemi izazvani pandemijom koronavirusa spriječili su veliki broj mladih da uživaju u svakodnevnim aktivnostima. Mnogi su svoje urede „preselili“ u svoja četiri zida, učenici osnovne i srednje škole nastavu prate putem online platformi, dok drugi slobodno vrijeme koriste kako bi obrađivali zemlju.

Opširnije:Dok čekamo bolje sutra, radimo na ostvarenju svojih snova

Ministri ŽP pomogli Dom zdravlja i PP u Odžaku

Ministri u Vladi Županije Posavske iz Odžaka Anes Osmanović, ministar prometa, veza i zaštite okoliša i dopredsjednik Vlade ŽP i Pero Radić, ministar pravosuđa i uprave posjetili su upravu Doma zdravlja Odžak, te novoimenovanom direktoru te institucije Ivanu Iviću uručili set medicinskih vizira za zdravstvene djelatnike.

Opširnije:Ministri ŽP pomogli Dom zdravlja i PP u Odžaku

Novo iz radionice kostolačke kulturne baštine

Ove dvije zdjele samo upotpunjuju zbirku replika urađenih zdjela od hrasta lužnjaka iskopanog u koritu Rijeke Bosne kod Gornje Dubice, a čija je starost sada i ispitana u Institutu Ruđer Bošković. Starost ispitanog abonosa je 4600 godina, što se točno.poklapa sa periodom kostolačke kulture (3250. - 1900. god.prije Krista). Znači da su replike urađenih zdjela urađene od hrasta koji je rastao istovremeno kada je naš predak izrađivao zdjele od gline na lokalitetu Pivnica.

Opširnije:Novo iz radionice kostolačke kulturne baštine

Potpisan ugovor o izgradnji Graničnog prijelaza Svilaj

Danas je potpisan ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza na Savi kod Svilaja, koji bi trebao biti završen u periodu kraćem od jedne godine, točnije u narednih 300 dana a ukupna vrijednost graničnog prijelaza iznosi 18.713.999,35 KM s PDV-om.

Opširnije:Potpisan ugovor o izgradnji Graničnog prijelaza Svilaj

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka