Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Saznajte više o župi Modriča i njenim selima

Općina Modriča se nalazi u sjevernom dijelu Bosanske Posavine na magistralnom putu i pruzi Šamac – Sarajevo. Prostire se na tri geografska područja koji zahvaća mali dio ravnice bosanske Posavine, s dijelom doline rijeke Bosne,  te djelom područja planine Vučjak, na lijevoj obali rijeke Bosne i dio od područja  planine Trebave, na desnoj strani rijeke Bosne.

grad modrca 900

Prepoznatljiva je po Rafinerija ulja Modriča koja je u pedeset godina svog postojanja izrasla u respektabilan gospodarski kolektiv za kojeg se znalo na cijelom prostoru jugoistočne Europe. U izgradnji njezina imidža sudjelovalo je nekoliko generacija vrsnih stručnjaka iz raznih oblasti, priznati europski instituti i najpoznatiji svjetski proizvođači automobila, teretnih vozila i motora. Proizvodi rafinerije su motorna ulja i rashladna tekućina.


Župa Modriča

Od 14. do 17. stoljeća na prostorima današnje župe Modriča postojao je franjevački samostan Blažene Djevice Marije i župa sv. Ilije. U današnjoj Modriči bosanski biskup Petar vjenčao je bana Stjepana Tvrtka s bugarskom princezom Dorotejom 16. studenog 1374. godine. Za vrijeme Bečkog rata franjevci su morali pobjeći iz samostana u Modriči i nastanili se prvo u Kopanici a potom u Đakovu. Župa pod nazivom Modriča postoji od 1888. kada je župa Garevo preseljena u Modriču. Patron župe je Rođenje Blažene Djevice Marije. Prema popisu od 31. 12. 1991. u župi je bilo 2.632 (Prema monografiji Vrhbosanske nadbiskupije. Početkom trećeg tisućljeća broji 3.532 - u odnosu na službenu statistiku broj uvećan za 900) katolika.

zupna crkva modrica 900

Župu Modriča čine sela: Babešnica, Dobrinja, D. Riječani, G. Kladari, Kužnjača,  Oteža i grad Modriča s prigradskim naseljima. Na zahvalu Bogu  župa pomalo pokazuje znakove rasta i oporavka.

Sela D. Kladari i Živkovo Polje su 1963. god ine ušli u sastav župe Čardak, a selo Garevac postala je samostalna župa 1975. godine.


Babešnica je selo modričke župe s najviše prirodnih ljepota. Puna je vikendica pored ceste i rijeke. Sastoji se rijeke, šume, njive i brda. Tu je 1992. god živjelo tridesetak obitelji, danas ih živi samo pet obitelji, ostali  s vremena na vrijeme dođu i obiđu svoje posjede. 1.svibnja, na blagdan sv. Josipa radnika kod kapele se okupi s oko 70 osoba dok za blagdan Svih svetih kod kapele na groblju dođe pedesetak osoba da obiđu grobove svoje najmilijih, polože cvijeće i upale svijeće.  Vremenom će u ovome selu sigurno ići na bolje itiče trenuti župnik župe Modriča vlč. Anto Perić.
kapela u babesnici

Dobrinja je bilo jedno od većih sela u modričkoj župi s preko stotinu domaćinstava i više stotina žitelja. Danas je Dobrinja u sklopu grada Modriče i ima nekoliko preostalih domaćinstava. Okupljaju se u svom mjestu nedjelju iza Markova dana u velikom broju a za blagdan Svih svetih su na grobljima u Modriči i starom riječanskom groblju. Kapelica sv. Ante i sv. Marka je na Graorištu.

Kapelica Sv. Ante se nalazi u dvorištu pokojnog Ćirila Burusića čija je kuća jedina zapaljena u Dobrinji 1992. godine. 01. sbinja na blagdan Sv. Josipa radnika, u ovoj kapelici je pokojni župnik Joka držao misu i okupljao mještane Dobrinje.

kapela dobrinja

Gornji Kladari bilo je jedno od jačih sela u župi Modriča do Domovinskog rata 1992. godine. Danas je u njemu ostalo par domaćinstava i jednocifren broj  vjernika. Za blagoslov polja na Mali Uskrs okupi se uz kapelu do 50 misara. Na patron sela sv. Ivan Krstitelja okupi se do 30 misara, a za blagdan Svih svetih na groblju na misi bude i do 60 nazočnih misara. Gornji Kladari su poznati po brojnim i kvalitetnim duhovnim zvanjima.

kapelica g kladari

 

Kužnjača je jedno od ljepših sela modričke župe. Do Domovinskog rata 1992. godine imalo je oko 60 kuća. Iz Kužnjače potječe jedini živući svećenik Don Željko Kovačević, uz brojne druge koji su sada nebeski zagovornici.
Oko 60 vjernika okuplja se na blagdan Presvetog Trojstva kod istoimene kapelice a isto toliko i za blagdan Svih svetih kod kapelice Uskrsnuća Gospodinova na groblju. U zadnje vrijeme se obnavlja nekoliko kuća i župnik se toplo nada da bi i ovdje mogla biti bolja budućnost.

kapela kuznjaca

Selo Oteža s Cerovom Kosom u župi Modriča brojali su stotinjak kuća i oko 300 župljana, danas tu povremeno žive tri osobe. Nadamo se boljem vremenu. Na groblju u Oteži kod kapele Uskrsnuća Gospodinova okupi se oko 30 osoba za blagdan Svih svetih i za blagoslov polja na Uskrsni ponedjeljak.

kapela oteza

Priredio Mišo Perako po povjesnim i zapisima vlč. Ante Perić

 

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka