Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Uređenje korita rijeke Bosne

MODRIČA – U subotu 28.ožujka 2015. Modriću su posjetili pomoćnik ministra za vodoprivredu u Vladi Republike Srpske Mihajlo Stevanović i glavni republički vodni inspektor Miroslav Tanasić. Oni su obišli rijeku Bosne na kojoj se treba urediti 20 kilometara korita rijeke Bosne od Modriče do  ušća u Savu.rijeka bosna garevac

Radovi na ovom projektu počet će s ljepšim vremenskim uvjetima i kada se smanji vodostaj rijeke, kazao je danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mihajlo Stevanović.

On kaže da su ovi radovi planirani idejnim projektom, koji je uradilo resorno ministarstvo u suradnji s Agencijom za vode Federacije BiH, za što je osigurano dva miliona eura od Evropske investicione banke.

- Izvođač radova je izabran još prošle godine i uskoro će započeti radove rekao je Stevanović tokom obilaska lokacije Modrički Lug na kojoj se vrši uređenje i sanacija korita rijeke Bosne.

Stevanović je kazao da je u Modričkom Lugu u toku uklanjanje spruda na lijevoj obali rijeke Bosne da bi se osigurao veći protok vode i smanjio pritisak na desnu obalu, koja je oštećena u svibanjskim poplavama prošle godine.

Pomoćnik direktora Javne ustanove “Vode Srpske” Saša Avakumović kazao je kako općine Vukosavlje i Modriča, koje se nalaze sa lijevu i desnu stranu rijeke Bosne, moraju u suradnju sa inspekcijskim organima spriječiti nelegalnu i nepropisnu eksploataciju šljunka, koje negativno utječu na vodotok rijeke.

On je istakao da su mjere koje se trenutno poduzimaju na uređenju korita Bosne privremene, a da će “vodotok ove rijeke trajno biti riješen izgradnjom mini hidrocentrale”.

Avakumović je naglasio da je zadovoljan odnosom koncesionara na lokaciji mini hidrocentrala “Cjevna 6” u Modričkom Lugu na kojoj je u toku uklanjanje sprudova i regulacija vodotoka.

Načelnik općine Vukosvlja Elvir Hadžiomerović rekao je da će ova lokalna zajednica u suradnji sa inspekcijskim organima i nadležnim institucijama Republike Srpske spriječiti nelegalnu eksploataciju šljunka i narušavanje korita Bosne.

Glavni republički vodni inspektor Miroslav Tanasić kazao je da je od Doboja do Šamca registrovano 25 lokacija za eksploataciju šljunka i dodao da su prošle godine izrečene kazne u vrijednosti oko 500.000 KM za nelegalnu eksploataciju šljunka.

PRESS GIP-a

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka