Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon02172020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Posavljani žive u strahu od poplava

modrica poplava

Mladen Krekić, načelnik Općine Modriča, jedne od brojnih općina u BiH koja je bila pogođena poplavama u svibnju prošle godine, rekao je za Fenu kako i godinu dana nakon ove prirodne nepogode građani i danas žive u strahu od vode.

Podsjeća da je u ovoj općini bilo oko 900 poplavljenih kuća te da je 16 obiteljskih objekata srušeno aktivacijom klizišta. Također napominje kako je voda  negdje dosezala i do šest metara visine te da su se vidjeli samo vrhovi krovova od kuća.
’’Najugroženiji dio smo zaštitili nasipom, ali nisam siguran da li smo osigurali građane, jer nitko ne zna koliko kiše može pasti’’.


Načelnik Općine Domaljevac-Šamac Marijo Jurkić kazao je za Fenu da građani iz ove općine svakog jutra provjeravaju vodostaj Save u strahu da se rijeka ponovo ne izlije.
Naglašava da su zaobalne vode rijeke Bosne u potpunosti bile poplavile ovu općinu.

’’Oko 95 posto površine je bilo poplavljeno, a voda se zadržala oko 20 dana’’. Dodao je da je bilo poplavljeno oko 1.600 stambenih jedinica, a da je dosad obnovljeno samo polovica toga.
Jurkić ističe da u ovom području uglavnom žive građani treće životne dobi, jer su mladi napustili BiH u potrazi za poslom i boljim i lakšim životom.

Direktor Doma zdravlja "Doboj“ Aleksandar Kovačević kaže da tek početkom ožujka ove godine očekuje da će ova ustanova biti kompletno renovirana. Navodi da je pola objekta bilo pod vodom te da su vrlo teško izvršavali zadatke. ’’U drugu polovinu objekta prebacili smo poplavljene službe, a voda je bila visoka i oko pet metara’’, istakao je Aleksandar Kovačević za Fenu.
Velike poplave u BiH dogodile su se sredinom svibnja 2014. nakon padalina koje su prevazišle rekord u posljednjih 120 godina.


Tada su bile poplavljeni općine: Orašje, Domaljevac-Šamac, Modriča, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Žepa, Ključ, Banjaluka, Čelinac i veći broj drugih mjesta i naselja.

Za GIP priredio Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka