Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned06072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava obljetnice, blagoslov crkve i župno sjelo u Čardaku

crkva cardak10

Čardak - U subotu 27. srpnja 2013. godine u 11.00 sati župa Žalosne Gospe u Čardaku proslavit će pedesetu obljetnicu svog utemeljenja, a istoga dana uzoriti kardinal Vinko Puljić blagoslovit će i potpuno obnovljenu župnu crkvu kao i njen oltar.

Čaradčani neće ni ove godine zaboraviti svoje već tradicionalno župnio sijelo. Ponovo će sa svojim novim župnikom vlč. Pavom Kopić organizirati sedmo po redu župno sjelo istoga dana. Bit će to veliki događaj za Čardak kao i susjedna sela Modričkog kraja.

Već nam je poznato da ova velika manifestacija u Čardaku okupi veliki broj njegovih mještana kao i susjeda iz Kladara D., Garevca, Kornice, Ledenica, Živkova polja, Slatine, Mišića i ostalih.

Sijelo, uz slavljenje i zahvaljivanje Bogu, služi u prvom redu za njihovo okupljanje, zajedničko druženje pod šatorima uz pjesmu, veselje i skupljanje dobrovoljnih sredstva za potrebe župne crkve kao i same infrastrukture njihovog mjesta..

Istaknut ćemo kako je njihov župljanin gospodin Marko Pipunić " Dule " do sada više puta donirao za župno Sijelo i do 25 odojaka.

Zbog neinformiranosti ljudi dobivaju krivu sliku svoga rodnoga kraja. Ponekad i deinformaciju kako tamo nema života i budućnosti a da života u župi Čardak "nema", svjedoči sama brojka od skoro tisuću duša svake godine na Svetoj Misi u crkvoi Žalosne Gospe i župnom sjelu u Čardaku.  

Dok jedni govore kako je to propala obećana zemlja gdje života nema, drugi taj život žive - uz vjeru i volju da će biti bolje. Nitko od povratnika nije u Čardaku, Kornici, D. Kladarima, Živkovu polju, Ledenicama, Slatini pa i Garevcu umro od gladi.

I na kraju reći ću da župa Čardak nije samo svratište i dom starijem puku, već da župa Čardak postoji i živi! Dok god postoji dobra i čvrsta volja, bit će i načina za druženje i život u njoj.

A to će isto potvrdditi i vjernici filijalne crkve u Kornici koji će i ove godine organizirati treće po redu „Dane sjećanja“. U petak 02.08.2013. u 19.00 sati počet će sa proslavom Sv. Mise dok će u 20.00 sati imati kulturno zabavni program gdje će birati i najljepšu djevojku i momka.

U subotu 03.08.2013. u 10.00 sati održat će se memorijalni nogometni turnir Marijan Šušak „Kešo“ dok će u 19.00 sati bit polaganje vijenaca poginulim korničkim braniteljima.

Konzumiranje jela i pića popraćeno dobrom glazbom i ovaj puta je besplatno za sve sudionike ovih velikih manifestacija.

Dođite u Posavinu bit ćete im dragi gosti!

Za GIP piše Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka