Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Renovirana zgrada Osnovnog suda u Modriči

sud u modrici

Modriča-Renovirana zgrada Osnovnog suda u Modriči, danas, 13. prosinca 2011. godine svečano je otvorena. Presijecanje vrpce obavili su Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade Republike Srpske, Vibeke Lilloe, veleposlanik Kraljevine Norveške u BiH, Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Zdenko Vranić, predsjednik Osnovnog Suda u Modriči.

Događaju su nazočili Džerard Selman, ministar pravde u Vladi RS, Mladen Krekić, načelnik općine Modriča sa suradnicima, te mnogobrojni gosti iz Modriče i susjednih općina.

Projekt renovacije zgrade  vrijedan je oko 1.000.000,00 KM od čega je Vlada Kraljevine Norveške donirala 395.000,00 Eura, a sudjelovanje Vlade Republike Srpske je oko 300.000 KM. Radovi su završeni u rekordnom roku i to za samo četiri mjeseca.

Izgrađen je još jedan kat sa potkrovljem, tako da se dobilo dodatnih 410 m2 prostora. Rezultat je jedna impresivna zgrada koja svojim vanjskim izgledom doprinosi autoritetu i dignitetu pravosuđa u očima javnosti, a moderno i funkcionala uređenim interijerom učinkovitijem radu sudaca i uposlenih.

"Imamo jednu ljepoticu iza sebe, ukras Modriče a svakako i ukras Ministarstva pravde i Vlade Republike Srpske. Nismo ni u jednom trenutku oklijevali pošto je dosta sredstava uloženo i Modriča nam je bila posljednji projekt.

Zahvaljujući inicijativi Norveške vlade došli smo do daleko jeftinijeg objekta već što smo mi u Ministasrtvu pravde mislili. Milijun maraka je bilo osigurano međutim sudjelovanjem Norveške vlade dali su nam mogućnost da dio sredstava usmjerimo na druge sudove ", izjavio je ministar Selman.

Predsjednik Osnovnog suda u Modriči Zdenko Vranić je rekao da je danas velika čast biti predsjednik Suda i moći čestitati svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

 "Sanacijom Osnovnog suda u Modriči će se sigurno omogućiti veća učinkovitost pravosudnog sustava, skratiti vrijeme trajanja sudskih postupaka a time i vratiti povjerenje javnosti.

U sudu ima 10 sudaca s predsjednikom, ali to nije dovoljno obzirom na broj predmeta. Sud ima negdje oko 30.000 neriješenih predmeta od toga najveći dio su tzv. komunalni predmeti.

Vidjećemo sad sa novim Zakonom o sudovima i Zakonom o izvršnom postupku da li će tu doći do nekih izmjena i rasterećivanja sudova ", izjavio je Vranić.

Prije svečanog otvaranja zgrade Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS i Džerard Selman, ministar pravde u Vladi RS održali su sastanak s Mladenom Krekićem, načelnikom općine i njegovim suradnicima u zgradi općine. Razgovarano je o općem stanju u općini, proračunu, projektima koji su realizirani, projektima koji su u tijeku, te prezentirani prioritetni projekti za naredni period. Obećanje predsjednika Vlade je da će pokušati pronaći način kako da Vlada RS zajedno sa općinom obezbjedi sredstva za financiranje tih projekata. Radi se o kišnoj kanalizaciji koja je neophodna da bi preduhitrila moguće poplave, a vrijednost projekta je procijenjena na oko 2 milijuna i 200 tisuća maraka. Iz predhodnog projekta izrade kanalizacije je ostalo oko 600-700 tisuća tako da će se ta sredstva koja su ušteđena preusmjeriti kao početna sredstva za ovaj projekt. Prezentiran je i projekt završetka radova na izgradnji nove petorazredne škole u MZ Modriča 5, vrijednosti oko 400.000 KM.

Predsjednik Džombić u izjavi za medije je rekao: "Zgrada je renovirana, materijalno tehnički uvjeti su odlični. Upravo sad je predsjednik suda rakao da 2004. godine nije bilo kompijutera i da se pisalo na pisaćim strojevima, te da se nije mogla postići učinkovitost i izvršiti broj predmeta. Sad sve to djeluje automatski i možemo očekivati učinkovitost, transparentnost i neovisnost ovog suda i kompletnog pravosudnosg sustava u Republici Srpskoj u interesu građana i gospodarstva RS.

Na sastanku s načelnikom smo razgovarali o općem stanju u općini. Raduje me da općina već nekoliko godina ostvaruje suficit, stabilno je stanje, sve obveze proračuna su izmirene i nema nikakvih problema. Predhodni projekti su dobro realizirani. Mi smo negdje izdvojili u zadnje tri-četiri godine oko 33 do 34 milijuna maraka po raznim osnovama, iz Razvojne banke oko 9 milijuna, iz razvojnog programa oko 9 milijuna. Najznačajniji su projekti puta komunikacije Duge njive i kanalizacija. Danas su nam prezetovali prioritetne projekte za naredni period ".

"Na veliko zadovoljstvo danas je lijepo biti Modričanin jer jedan objekt i projekt je u potpunosti realiziran zahvaljujući Norveškoj vladi i Vladi RS, naravno i općini Modriča. Kada je u pitanju posjeta predsjednika Vlade RS i ministra pravde moram reći da smo otvorili mnoga pitanja, kao što su proračun Općine Modriča i određeni projekti koji bi mogli u sljedećoj godini da se realiziraju, a što mi kao općina ne možemo sami da isfinansiramo. Razgovarli smo i o drugim stvarima, o određenim subvencijama itd.. Smatram da je današnji dan sigurno dobar za Modriču ", izjavio je načelnik Krekić.

Predsjednik Vlade RS i ministar pravde u Vladi RS nakon otvaranja zgrade posjetili su Rafineriju ulja Modriča, a nakon toga obišli grob prerano preminulog predsjednika Republike Srpska dr Milana Jelića i položili cvijeće.

Za GIP priredio Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka