Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Jačanje poduzetničkih potencijala žena u ruralnim sredinama

proizvodnja mlijeka

MODRIČA-Predstavnici Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u suradnji sa Džender centrom organizirali su 12. listopada 2011. godine na motelu Majna obuku pod nazivom "Jačanje poduzetničkih potencijala žena u ruralnim sredinama".

Predavanju su nazočile žene s područja regije Doboj koje se bave proizvodnjom i preradom mlijeka. Obuka je organizirana u okviru programa "Mapiranje poduzetničkih potencijala udruge i žena u ruralnim zajednicama u Republici Srpskoj, sa posebnim osvrtom na njihove obrazovne potrebe".

"Ovaj program je financijski podržan iz sredstava FIGAP programa i realiziramo ga od 01. travnja ove godine. Cilj programa je poboljšati socio-ekonomske uvjete života žena na selu odnosno unapređenje njihovih poduzetničkih potencijala ", izjavila je Danijela Čičić, viši stručni suradnik za obuku Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Radmila Cvijić iz Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi predstavila je higijenu mužnje i postupak s mlijekom nakon mužnje.

Profesor doktor Zlatan Sarić govorio je o preradi mlijeka u uvjetima kućne radinosti s osvrtom na proizvodnju sira, zaštitu i valorizaciju sira ".

"Cilj predavanja je da se žene obuče vezano za higijenu mlijeka i mužnje. Drugi dio predavanja posvećen je proizvodnji sira na farmi u uvjetima kada je to manja farma ili kada mljekara iz nekog razloga ne preuzme mlijeko. Namjera je da se žene obuče kako da naprave kvalitetan sir i da ga unovče na tržištu. U organizaciji Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i Džender centra ovo je prva obuka za žene na regiji Doboj a nadamo se da ćemo nastaviti u kontinuitetu ", izjavila je Radmila Cvijić.

Obuci je nazočila i Marija Đuranović iz Kakmuža, općina Petrovo koja proizvodi sir na tradicionalan način ali kaže da svaka stručna pomoć kada je riječ o preradi mlijeka dobro dođe. "Duže vremena proizvodim naš tradicionalni kiseli sir za kućanstvo i masni sir koji povremeno i dimim. Imam svoje kupce i nije mi problem da plasiram na tržište ".

Za GIP priredio Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka