Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Deminiranje na području općine Modriča

razminirivanje

Modriča - U utorak 16.kolovoza 2011. godine u zgradi Općine Modriča održan je sastanak o deminiranju na području općine Modriča. Sastanku su nazočili načelnik općine Modriča Mladen Krekić, novinarka njemačkog lista "Greenpeace magazin" iz Hamburga Andrea Hösch, predsjednik deminerske tvrtke "DEMIRA" iz Minhena Pavao Vuković te predstavnik Civilne zaštite općine Modriča.

Prema evidenciji BHMAC-a na područiju općine Modriča u kolovozu 2011. godine ima ukupno 1.292.776 m2 rizične površine definirane u 33 deminerska zadatka. Od toga je: -590.899 m2 definiranih GENERALNIM izviđanjima u 18 zadataka do 2009. godine, što je prvenstveni prioritet općine Modriča, a odnosi se na rizične površine Miloševcu, Krečana Gornjim, Jasenici, Skugriću, Kužnjači i Botajici. -701.877 M2 definiranih u 15 zadataka u pojasu Koridora 5C nakon 2009. godine, što je prvenstveni interes za deminiranje Republike Srpske u okviru aktivnosti u pojasu Koridora 5C.

Prema evidenciji Službe civilne zaštite Modriča do kolovoza 2011. godine na području općine Modriča deminirano je ukupno 692.258 m2 rizičnih površina unutar 27 deminerskih zadataka, pri čemu je uklonjeno 154 mine i 42 NUS-a.

Andrea Hösch je provela već deset godina u BiH po pitanju projekata za deminiranje. "Bosna je evropa i leži Njemačkoj na pragu. Čitaoce našeg lista u Njemačkoj motiviramo da doniraju novac u BiH. Svojim čitateljima novina odnosno novim predplatnici nudimo doniranje od 7 eura za deminiranje u BiH odnosno na taj način oni svojim sredstvima deminiraju 6 kvadratni metara površine u BiH. Znamo da razminiranje ide sporo ali mi se kao novinari Greenpeace magazin-a trudimo pomoći koliko možemo ", izjavila je Andrea Hösch.

Željko Terzić, samostalni stručni suradnik za Civilnu zaštitu je izjavio: "U periodu lipanj / srpanj završena su dva deminerska zadatka jedan je Kladari Donji - kanal 1, površine 5554 m2 a drugi zadatak na Krečana Gornjim - TAP 7, površine 22.055 m2. Oba zadatka su bila vrlo važna. Prvi zadatak Kladari Donji očistili smo potpuno do trase dalekovoda tako da sad Elektrodistribucija ima neometan pristum kompletnom dalekovodu prema Miloševcu, a drugi zadatak na Krečanama Gornjim vezan je za izgradnju jednog projekta za ribnjak i nadam se da će se deminiranje površine pristupiti izradi tog projekta.

Oba zadatka su urađena na vrlo zahtjevnom terenu pogotovo na Krečanama gdje je pronađen neubičajno velik broj mina. Što se tiče dinamike očekujemo narednih godina, pogotovo za mehanizme sufinanciranja očekujemo nastavak od nekih 70000 do 100000 m2 godišnje i time bi smo do 2019. godine priveli na minimum te rizične površine. ".

Za izvršenje navedenih deminerskih zadataka 2011. godine u Proračunu općine Modriča namjenski, za poslove razminiranja, predviđen je iznos od 10.000 KM koji je utrošen za ovu namjenu, preostali iznos DEMIRA je obezbjedila od donatosrkih sredstava na temelju vlastitog ugovora sa Vladom Njemačke.

Za GIP priredio Mišo Perak

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka