Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon02172020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Masovna tučnjava pravoslavnih vjernika i svećenika

tucnjavaNakon što je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zvona hrama u Tolisi kod Modriče, pripremljena je gozba na kojoj je, sudeći po policijskom izveštaju i svedočenju prisutnih meštana, izbila tučnjava,

a svećenik iz Porebrica Nikola Lukić (32) iz okršaja je izašao s nekoliko modrica po tijelu i gipsom na nozi, piše Blic. Mještani tvrde da je u tučnjavi koja je izbila, navodno, zbog rasprave je li meso bilo dovoljno pečeno sudjelovalo najmanje 40 vjernika i pravoslavnih svećenika.

Za punom trpezom u crkvenoj porti u utorak uvečer oko 20 sati prvo je izbila svađa, a potom i tučnjava. Iz policije je priopćeno da je mještanin s inicijalima Đ. R. šakom nekoliko puta udario N. L., svećenika iz Porebrica kod Pelagićeva, i da je svećenik prilikom pada u tučnjavi zadobio ozlijede.

Glasnogovornica CJS Doboj Ljerka Stanimirović dodala je da je ozlijeđenom svećeniku ukazana pomoć u Domu zdravlja Modriča, a da je napadač priveden u policiju i nakon saslušanja pušten.

Kako Blic neslužbeno saznaje, svećenika Nikolu Lazića istukao je mještanin Đoko Ristić (26), koji je na spomenutom slavlju bio maja - domaćin zadužen za pripremu hrane i pića.

Neki očevici trvrde da je za navodno loše i nepečeno meso prvo prozvan mladi svećenik iz Tolise Slađan Savić, a da je Ristić pokušao da ga zaštiti. Nakon verbalnih uvreda i svađe, po ovoj verziji, Ristić je pokušao da udari starijeg svećenika Voju Stevnovića.

- U namjeri da zaštiti oca Voju, otac Nikola je stao između njih. Ristić je zamahnuo da udari oca Nikolu, ali on mu je uhvatio ruku. Nakon toga su se žestoko potukli. Ristić je svećenika udario u potkoljenicu, a potom se u gužvu umješalo još 40 ljudi - priča jedan od očevdaca tučnjave pred crkvom u Tolisi.

Po drugoj verziji svećenik je dobio batine, a potom se u tučnjavi zateturao, pao na klupu i slomio nogu. Po trećoj, Ristić je pretukao Lukića zato što je mladi svećenik zanovjetao da hrana nije dobra, pa je Ristić, kao domaćin, šakama branio čast svog sela.

- Pop Nikola žalio se da meso nije dobro pečeno, pa je izbila opća svađa. Đoko je ustao od stola i nekoliko puta dobro udario popa Nikolu - priča jedan od prisutnih vjernika, dodajući da možda „nije trebalo tući svećenika", ali da narod više ne može trpjeti „popove i njihove provokacije".

- Njima nije stalo do naroda, uzimaju pare od sječe šume, voze skupa kola, a onda, kad mi nešto priredimo Bogu u slavu, nalaze mane i provociraju nas - dodaje sugovornik „EuroBlica" iz Tolise, koji je tražio da ostane anoniman.

I dok mještani poručuju da će od episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija tražiti da „ispita o čemu je riječ" i sugerira svećenstvu „da se vrati časnom pozivu, bogu i narodu", vladika Vasilije tvrdi da se incident o kojem bruji cijela Tolisa, Modriča i Posavina - nije ni dogodio.

- Ništa se nije dogodilo, osim što se slavilo kao što je običaj. Nije bilo nikakve svađe ni tučnjave, samo je jedan mladi svećenik stao na kamen i uganuo nogu - rekao je episkop Vasilije za „EuroBlic".

Muk i među ostalim svećenstvom. I mjesni svećenik Slađan Savić tvrdi da se njegov kolega Nikola Lukić „malo okliznuo" i da ne treba „ni zbog čega dizati medijsku prašinu". Ozlijeđeni svećenik odbio je govoriti za „EuroBlic" jer, kako je rekao u kratkom telefonskom razgovoru, za to nema odobrenje pretpostavljenih.

 Preuzeto sa: Dnevnik.ba

Garevac

garevacka-zastava
  Garevac moj zavičaj

Burića štala

burica-stala
 
Mjesto strave i užasa

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac

NK Mladost

nk-mladost
Mladost sa zelenog travnjaka