Hrvatska pomaže Hrvate u BiH s 20 milijuna kuna

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u četvrtak je u Matici iseljenika nakon potpisivanja ugovora o financiranju 65 programa i projekata Hrvata u BiH u iznosu od 20 milijuna kuna, istaknuo da je cilj tih projekata jačanje hrvatskog elementa u BiH i države kao takve.

Kovač je rekao da su Hrvati jedan narod koji ima dvije domovine te da je BiH prvi prioritet hrvatske vlade na polju vanjske politike. Osvrnuvši se na položaj Hrvata u BiH podsjetio je da je Hrvatska jedna od supotpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Daytonski sporazum) i da će kao takva inzistirati da Hrvati budu ustavotvorni ne samo na papiru.

"Hrvatska želi BiH koja je stabilna, koja se dobro razvija. Želimo da Hrvati budu, ne samo na papiru, nego i u stvarnosti, ustavotvorni i ravnopravni i činiti ćemo sve što je u našoj moći da Hrvati budu čvrst, ustavotvoran i ravnopravan element u BiH i da Hrvati budu upravo ti koji će predvoditi put BiH prema članstvu u Europskoj uniji", kazao je Kovač.

minisri hr

Hrvatska vlada donijela je sredinom rujna na svojoj sjednici odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2016. u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna u cilju, kako je tada objasnio Kovač, "pružanja potpore hrvatskom narodu za ostanak, razvoj i očuvanje svoga identiteta".

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas je kazao da je programima i projektima iz područja kulture dodijeljeno 5.345.000 kuna, iz područja obrazovanja i znanosti 4.820.000 kuna, a iz područja zdravstva 5.000.000 kuna.

Programi i projekti provodit će se širom BiH, a njima su obuhvaćeni brojni domovi zdravlja, Hrvatska bolnica u Novoj Bili, Franjevačka knjižnica u Mostaru, Hrvatsko amatersko kazalište u Travniku, Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla, Međunarodna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće te brojne druge obrazovne, kulturne, zdravstvene i znanstvene ustanove.

Dio projekata i preko milijun k0una završit će i u bosanskobrodskom i derventskom kraju.

Projekt završnih radova na Napretkovu domu u Derventi, Hrvatsko kulturno društvo Napredak Derventa 250.000,00 kn.

Rekonstrukcija ceste Begluci-Raščić-Kalačka u Općini Derventa, Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu "Feniks" 200.000,00 kn.

Pomoć hrvatskim povratnicima u proljetnoj sjetvi Derventa, Zajednica povratnika Bosanske Posavine 300.000,00 kn.

Župa sv. Ante Padovanskog Gornja Močila Sijekovac, Med - pokretanje proizovodnje meda Bosanski Brod, Republika Srpska 260.000,00 kn.

Izvopr 035portal.hr