Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri02192020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Pridružimo se obnovi vukovarskog vodotornja

Da li ste znali da i mi imamo svoj kosi toranj? Upravo je takav onaj vukovarski. Od svoje je ose nagnut je 18 centimetara i to mu nije od rata i granata već od gradnje. Sam je se naginjao do 80-ih godina i onda stao.

vidikovac

Kada dolazite u Vukovar grad heroj nećete vidjeti ni s udaljenosti od samo 3 kilometra, ali kada uočite toranj znat ćete da je pred vama Vukovar. Vukovarski vodotoranj se gadio pune četiri godine i to od 1964. do 1968. godine. Radi svoje stabilnosti Vodotoranj je u zemlju ukopan 10 metara a kada je bio dovršen i sa svojom visinom od  50 metara bio je drugi po veličini vodotornjeva na svijetu. U donjem dijelu imao je sagrađen restoran, a iznad toga dva bazena s vodom. Mnogi su Vukovarci obišli svoj vidikovac da bi tako vidjeli grad kao na dlanu.

Iz Borovog Naselja udaljenog 5 kilometara gdje je bila crpna stanica cijevima promjera 60 cm dopremala se voda do vodotornja, a onda slobodnim padom iz vodotornja opskrbljivao se cijeli grad. Ovaj vodotoranj je svojom poviješću postao simbol ne pokorenog grada Vukovara.
Svojoj svrsi vodotoranj je služio sve do ljeta 1991. kad je dovod vode prekinut jer nije bilo potrebe za tolikom potrošnjom. Međutim neprijatelj to nije znao pa je u prvom napadu na Vukovar toranj granatiran. Vodotoranj je pretrpio 600 direktnih pogodaka ali je ponosno ostao stajati pa čak i tijekom opsade grada.

Došlo je vrijeme da se ovaj simbol opstojnosti hrvatskog duha i hrvatskog zajedništva prošaran granatama i nagrižen zubom vremena, obnovi.
Stoga je hrvatska predsjednica za vrijeme svoga boravka u Vukovaru pokrenula  donatorsku kampanju za obnovu vodotornja, a gradonačelnik Ivan Penava predstavio je projekt Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva. Projektom, kojega su izradili arhitekti iz Radionice arhitekture, predviđeno je da u okolici vodotornja budu izrađeni parkinzi i dječje igralište.


Na temeljima vodotornja će se postaviti popis imena svih donatora, od najmanjeg do najvećeg, a s dunavske strane biti će postavljeno panoramsko dizalo iz kojega će se izlaziti u nekadašnje spremište za vodu koje će biti pretvoreno u memorijalnu sobu.

vodotoranj

Predviđeno je i postavljanje jednoga ili više ekrana na kojima će se prikazivati snimci razaranja vodotornja pa čak i kada ga granate direktno pogađaju.
Rupe nastale tijekom granatiranja zatvorit će se staklom. Iz memorijalne sobe izlazit će se na krovište vodotornja gdje će biti uređen vidikovac s tribinama i državnim stijegom.

Projekt je osmišljen da se ovaj najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata kako u Vukovaru tako i cijeloj Hrvatskoj sačuvao ovakvim kakav je sada ali da se i otvori  te učini dostupnim široj javnosti. Kroz obnovu vodotornja ispričat će se priča o hrvatskom zajedništvu i prkosu iz Domovinskog rata. Radi svoje simbolike i značaja obnova vukovarskog vodotornja je od općeg hrvatskog interesa. Stoga se pozivaju svi u Hrvatskoj i dijaspori da se uključe u akciju .

Prema planu radovi bi trebali započeti na ljeto ove godine i trajat će godinu dana. Troškovnik iznosi 20 milijuna kuna. Pokroviteljstvo je prihvatila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a ukoliko sredstava ne bude dovoljno iskoristiti će se gradski proračun kao i proračun Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.uplatnica vukovaraOvdje je prikaz kako se popunjava uplatnica

Za GIP piše Mišo Perak

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac