Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub08082020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

HDZ-ova barbika je pokazala kako se to radi

Prije godinu dana, dobili smo predsjednicu. Prvu ženu u povijesti hrvatske države kojoj je uspjelo postati predsjednica. U patrijarhalnom društvu poput našega to je pravi pothvat. Obrazovana i cijenjena u svijetu, predsjednica se već u prvoj godini mandata zauzela za bitnu promjenu u vanjskoj politici Republike Hrvatske.

kolinda

Potaknula je inicijativu Jadran – Baltik kako bi Hrvatsku jače vezala uz zemlje Višegradske skupine te se time snažno zauzela za otklon od politike stvaranja tzv. zapadnog Balkana.

Iako su mišljenja oko izbora Kolinde Grabar Kitarović bila podijeljena vjerujemo da će se većina složiti i da je unijela dozu optimizma u građane i mobilizirala ono malo vjere u zajedništvo koja nam je ostala nakon šestogodišnje recesije u kojoj smo svjedočili potpuno podijeljenom društvu. Podjela koju je zatekla predsjednica razlikovala se od onih koje su zatekli njeni muški prethodnici; dok su oni zatekli društvo podijeljeno na djecu ustaša i djecu partizana, ženu je dočekala najteža podjela u hrvatskom društvu od kada postoji. Na gladne i site. Na nezaposlene i blokirane.

S te pozicije se nije lako pomaknuti. Dok su njeni prethodnici uglavnom bili celebrity najvišeg ranga, obilazeći otvaranja, zatvaranja, regionalne simpozije  i obljetnice, ljubeći bolesnu dječicu za Dan ovoga i Dan onoga, predsjednica se fokusirala na uspostavu dobrih odnosa s (u Hrvatsku potpuno razočaranom) bogatom dijasporom što je za početak odlična strategija jer je povijest pokazala i dokazala da je traženje oslonca u iseljeništvu mnogim zemljama s teškim ekonomskim problemima pomoglo u financijskom oporavku koji je potom slijedio i svaki drugi oporavak. U prvom redu to su Izrael, zatim Irska, Albanija itd.

"HDZ-ova barbika" vam je pokazala kako se radi

Kolinda Grabar Kitarović je sve prije no HDZ-ova barbika kako su je posprdno prikazivali po preuzimanju dužnosti, a niti jedan njezin kolega nije bio izvrgnut tako nekulturnim napadima i ignoriranju vlade kao što je bila ona. Unatoč svemu, poziciju unutar Ustavom reguliranih ovlasti i dužnosti je značajno ojačala. Koli je sve činila i čini da se približi puku, čije simpatije je pridobila nekim populističkim PR potezima koji su uvriježeni kod američkih političara, a prepisuje ih i Putin. Srdačnost i toplina u nastupu (dobro...ovo već Putinu teže ide), vožnja traktora, pjevanje s ribarima itd., ali i damsko držanje u situacijama kada bi Milanoviću većina dama razvalila šamarčinu... Iskazivanje respekta, posipanje pepelom za svo ignoriranje dijaspore od njenih prethodnika (i ne samo njih) i općenito održavanje kontakata s iseljenom Hrvatskom i naglašavanje njihove pripadnosti domovini... Premještanje Ureda predsjednice po Hrvatskoj (u Split, Pulu a sada i Vukovar) čime je zorno dočarala da joj u epicentru interesa nisu samo otvaranja škola i vrtića po Zagrebu...Onog dana kada se naša prva žena-predsjednik primila posla počeo je naš izlazak iz međunarodne političke izolacije u koju smo dospjeli politikom zaštite partikularnih a ne državnih interesa. Firme i tvornice su se prodavale mafijašima a ne ljudima koji i u trećem koljenu osjećaju ljubav za Hrvatsku a uz to su se i dokazali kao vješti biznismeni. Pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović opet su nam otvorena vrata demokratskih država u svijetu. Jer sada se sigurno ne bi dogodilo da se štiti pozicija nekoliko udbaških ubojica na uštrb osiromašenog i razočaranog naroda.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak odlazi na istok Hrvatske - u Vukovar u koji će privremeno izmjestiti svoj Ured te tamo u petak, 15. siječnja, održati i prijam u povodom obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Sastat će se i s čelnim ljudima Vukovarsko-srijemske županije, nadbiskupom, rektorom sveučilišta a primit će i građane. Udruzi osoba s invaliditetom "Bubamara" predati će ček s novcem prikupljenim u donatorskoj večeri održanoj u Chicagu prilikom njezinog nedavnog radnog posjeta SAD-u. Slični postupci se od njenih prethodnika ne pamte. Malo više su bili orijentirani na vlastite interese i dobar provod. Muškarci pravo lice pokazuju ili nakon uspona ili nakon propasti.

Posjetiti će i udrugu Osijek Software City čiji su članovi početkom 2012. pokrenuli projekt kojim gradske IT tvrtke djeluju prema lokalnoj zajednici, Luku Vukovar, najvećeg i ovlaštenog koncesionara na lučkom području Vukovara koji se jedini bavi prekrcajem generalnih i rasutih tereta te tvornicu Furnir, osnovanu kao greenfiled investiciju, koja proizvodi furnir od 2011. godine.

Predsjednice... Svaka čast! Od početka tvrdim da samo žena zna osobni interes podrediti općem. Dajte nam vlast, molim vas jer pred udarcima sudbine mi se sagibamo za opće dobro, a muškarci se lome.

Piše Alma Draganić-Brkić na portalu www ladylike.hr

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac