Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Heroj je sletio i poljubio hrvatsku zemlju

dario kordic zagreb

Pleso-Velika Gorica / Nakon 17 odležanih godina u zatvoru, na slobodu je pušten Dario Kordić,  Hrvat iz BiH koji će tek sada okusiti slobodu za koju se časno borio. Odmah po izlasku iz aviona Dario je kleknuo i poljubio hrvatsku zemlju, a potom je junak održao kratki govor koji je bio poprilično emotivan i produhovljen.

Iskazao je veliku zahvalnost hrvatskom narodu i kako je kazao - najradije bi zagrlio sve ljude. Zatim je pravom junakinjom nazvao svoju suprugu Veneru, a prisjetio se i svoje pokojne majke koja je nedavno preminula te je nazvao svojim anđelom čuvarom.

Veliki broj ljudi iz Hrvatske, ali i cijele BiH se okupio kako bi ga dočekali, u prvom redu tu je njegova supruga s djecom za koje je ovo posebno emotivan i potresan trenutak, ali i poznate osobe kao što su Ilija Vučemilović, Zvonimir Šeparović koji nije mogao suspregnuti suze, Ivić Pašalić, Josip Klem i brojne braniteljske udruge. Gomilom se spontano prolomila pjesma „'Lijepa li si“ Marka Perkovića Thompsona, a brojna mladež nosila je majice s Kordićevim likom.

Zanimljivo je napomenuti da je na Plesu bio nazočan i ogroman broj novinara.

Podsjetimo, Kordić je u ratnim devedesetima bio jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata, a bio je i predsjednik HDZ-a u BiH. Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba i u vrijeme pokolja u Ahmićima, po zapovijednoj je odgovornosti osuđen na 25 godina zatvora.

Izrečena kazna je ujedno bila i najviša izrečena nekom političkom dužnosniku. Ova kazna je, samo usporedbe radi, mnogo veća od one koju je dobio primjerice Momčilo Krajišnik, Mile Mrkšić ili Veselin Šljivančanin koji je za zločin na Ovčari dobio 10 godina.

PRESS GIP-a

{youtube}8b23d2bI5Is{/youtube}

Ovako je to izgledalo prija 17 godina!

Godine 1997.6.listopada, grupa od 10 haških optuženika iz Bosne i Hercegovine, tkz. "Viteška skupina" dragovoljno je otišla u Haag. U ime optuženika: Zoran Kupreškić, Miljan Kupreškić, Drago Josipović, Ivan Šantić, Vladimir Šantić, Mario Čerkez, Dragan Papić, Pero Skopljak, Marinko Katava, a izjavu je dao Dario Kordić: Odlučili smo se predati hrvatskim vlastima kao državljani Republike Hrvatske i građani Federacije Bosne i Hercegovine, u općem nacionalnom interesu i interesu Republike Hrvatske. Savjest nam je čista pred Bogom i njegovim hrvatskim narodom.

Krajem veljače 2001. godine Haški sud proglasio je Darija Kordića krivim i osudio ga, nepravomoćno, na 25 godina zatvora. Izrečena kazna najviša je izrečena nekom političkom dužnosniku u BiH.

{youtube}jpUcG-yWrVk{/youtube}

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac